Tidlöst - som en fjord

Publicerad:
Uppdaterad:

Norska Ane Brun å Södra teatern

Bitarna faller på plats.
Bitarna faller på plats.

Ane Bruns röst liknar ett naturfenomen. Den är lika tidlös som en fjord.

Och det krävs nästan en liten teaterlokal som Södra teatern för att rösten och musiken - atmosfärisk folkpop med polaris mellan refrängerna och melodierna - ska komma till sin rätt.

Stämningen är så lågmäld att det hörs om någon i de bakre raderna rätar till luggen, vilket givetvis passar Ane Bruns minimalistiska uttryck perfekt. Hon backas upp av ett piano och en elektrisk gitarr och en cymbal och inte så mycket mer.

Låg profil

Precis som på senaste skivan "A temporary dive" håller kompmusikerna en låg profil. De försöker aldrig stjäla publikens uppmärksamhet utan hanterar sina instrument som värdefulla kristallprydnader.

Den blyga norskan - vissa mellansnack är bara en tyst suck - växer på scen. Hennes gitarrspel är en perfekt blandning av teknik och känsla. Hon pendlar mellan rå deltablues och plockande lägereldsackord med en imponerande dynamik.

Ane Bruns album innehåller alltid ögonblick som aldrig lyfter, små skisser som stapplar fram på ostadiga ben. Men ikväll blir till och med skåpmaten sakral och vacker.

Ane Brun

Markus Larsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN