Homokyss censurerad: Det är diskriminering

avSandra Wejbro

MUSIK

Kritik mot Idolstjärnan som simulerade oralsex och hånglade med en man på musikgala

Foto: AP, REUTERS
Adam Lambert i närkontakt med sina dansare på American Music Awards häromnatten.

Stjärnskottet Adam Lambert, 27, hånglade med en annan man, simulerade oralsex och greppade sitt eget skrev.

Uppträdandet på American Music Awards var nog för att ge upphov till skandalrubriker i USA. På västkusten klipptes hans framträdande ner.

– Diskriminering, säger artisten själv.

Foto: AP
Adam Lambert.

Han var finalist i förra omgången av ”American Idol”. Efter en lång tids spekulationer valde Adam Lambert att komma ut som homosexuell i juni i år.

Hans beslut väckte glädje – och ifrågasättanden. Kiss-stjärnan Gene Simmons, som själv varit öppen om sina erövringar i sänghalmen, uppmanade folk att sluta prata så mycket om sex.

– Han borde hålla käften om sina sexuella preferenser. Vi, Amerika, resten av världen, bryr oss inte. Jag menar, om historien blir "jag föredrar boskapsdjur före”, du vet, vem bryr sig? sa han till nyhetskanalen Fox.

Kyssen "ett infall”

På söndagens American Music Awards tycktes Adam Lambert ha bestämt sig för att ge svar på tal. I stället för att tona ned sitt framträdande simulerade han oralsex med en manlig dansare, hånglade upp en annan och greppade tag i sitt eget skrev vid ett flertal tillfällen.

Enligt tidningen Rolling Stone hade han inte frågat tv-bolaget om lov för kyssen, som han sa till CNN kom i ett "ögonblicks infall”.

”Folk är rädda”

Men hans uppträdande klipptes ned i utsändningen på västkusten. Lambert kallar detta "diskriminering”.

– Jag tror på artistisk frihet och uttryck, jag tror på att vara sann mot en sångs text, och de texterna passar inte alla heller, säger han enligt Usmagazine.com.

– Det finns en stor dubbelmoral, kvinnliga popartister har gjort sådana här provokativa saker i åratal och det faktum att jag är man, och att jag blir censurerad och diskriminerad kan vara ett problem.

– Folk är rädda och det är väldigt sorgligt, jag önskar att folk kunde öppna sina sinnen och njuta av saker, det är bara en rolig grej, inte så himla viktigt.