”Ett fan slet ner mig så jag föll på trynet”

avFrida Söderlund

Tvillingarna Marcus & Martinus, 14, skapar kaos – i dag tar de över Gröna Lund

1 av 8

Hemma i Norge river fansen ner dem från scenerna. Och i Sverige skapade norska succéduon Marcus & Martinus kaos – direkt.

– En gång slet ett fan ner mig och jag ramlade rakt på trynet. Men vi gillar det. Det betyder att vi har grymma fans, säger Marcus.

Ja, Gröna Lund får nog ta ett djupt andetag i dag. För en vecka sedan tvingades Liseberg stänga igen när norska tvillingbröderna Marcus & Martinus skapade kaos under sin första riktiga Sverigespelning.

I dag är det alltså dags igen, i Stockholm.

– Det blir väldigt snabbt crazy. Våra fans är verkligen galna. En gång, hemma i Norge, slet ett fan ner mig från scenen och jag ramlade rakt på trynet. Men vi gillar det. Det betyder att vi har grymma fans, säger Marcus.
Den norska duon, som består av Marcus & Martinus Gunnarsen, vann Lilla Melodifestivalen i Norge 2012 och deras succélåt "Elektrisk" har setts över 18 miljoner gånger på Youtube. 14-åringarna ville till en början bli fotbollsproffs, men sedan tog musiken över för fullt. Nu skapar de kaos var de än går.

– Till en början brydde sig folk inte i skolan, men det börjar bli mer och mer att folk ringer på dörren och har kört i flera timmar för att säga hej. I skolan tar folk autografer till kompisar, säger Martinus.

– Och lärare tar med plakat till skolan för att vi ska signera. Det är lite speciellt, när lärare gör det. Man kanske vill ha lite privatliv, men vi har valt det här själv och det är värt det med allt vi får uppleva, säger Marcus.

 Har ni varit i Sverige mycket tidigare?

– Vi brukade semestra här, i Östersund med vår husvagn. Men sen en gång upptäckte fansen oss och vi kunde inte gå ut. Inte gå på toa själv, inte vara ute och spela fotboll. Pappa fick sätta upp papper för fönstret för det stod massa människor och tittade in i vagnen när vi åt, säger Marcus.

Ni får börja klä ut er!

– Nä, vi har sålt husvagnen nu, haha.

Duon började med musiken när de var 10 år gamla och har två kommande spelningar i Sverige förutom den på Gröna Lund i dag. I sommar väntar också "Allsång på Skansen" och "Sommarlov" i Malmö.

– Vi vill ha konserter runt om i världen, målet är att sälja ut Madison Square Garden. Vi säger inte att det händer, men det är vårt mål. Sverige har också alltid varit som en dröm för oss. Och nu händer det, säger Martinus.

ARTIKELN HANDLAR OM