Fet Petterparentes

Av: Per Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:


Petter - Samlar ut den

HIPHOP ”Stjärnorna på slottet”, programmet där fullvuxna kändisar gör saker tillsammans, banade vägen för ”Så mycket bättre”. Den briljanta idén att sammanföra människor som uträttat någonting under sina liv ledde till något så sällsynt som ett habilt underhållningsprogram.

Här kommer det andra albumet från ”Så mycket bättre”. I pressmeddelandet kallas Petter för ”en av Sveriges folkkäraste artister”. Det är en lögn, sedan kan Södermalmsonen sampla Sten & Stanley till saxofonerna tar slut. Men naturligtvis är det här en chans för rapparen att stanna i den svenska stugvärmen.

Det faktum att gamla godingar som ”Logiskt” och ”Längesen” finns med förstärker intrycket av att albumet främst är en introduktion för dem som upptäckt Petter på tv.

Men artistens uppfriskande respektlöshet mot originalen gör ändå coveralbumet till en angelägenhet även för oss som mest längtar efter Petters åttonde studioalbum. Hans version av ”Stockholm i mitt hjärta” har ju, klent uttryckt, väldigt lite gemensamt med Lasse Berghagens och Lill-Babs ”En tuff brud i lyxförpackning” landar närmare Jay Z:s ”The blueprint” än Svensktoppen. Och att lyckas uppdatera Di Levas tramsiga kaftan-buskis ”Dansa din djävul” till en mörk samtidsskildring är inte dåligt.

”Samlar ut den” är kanske ingenting man ställer bredvid Petters bästa album, men väl en fet parentes i hans karriär.

BÄSTA SPÅR: ”Dansa din djävul”.

Publicerad: