Feel good-kungen

Av: Håkan Steen

Publicerad:
Uppdaterad:

Tom Petty &
The Heartbreakers – ”Mojo”

Förkortar E4:an. Foto: JASON DECROW/AP
Förkortar E4:an. Foto: JASON DECROW/AP

ROCK För två år sedan skakade Tom Petty tillfälligt liv i Mudcrutch, bandet som han startade hemma i Gainsville, Florida. Albumet de gjorde spelades in rakt och enkelt, live i studion, utan ett enda pålägg.

Den ”tillbaka till rötterna”-attityden följer med när han för första gången sedan 2002 återsamlar sitt klassiska The Heartbreakers i studion.

”Mojo” låter som ett verk av ett band som mer än något annat går in för att ha roligt. Plattan är en blandning av rock, country, jazzig psykdedelia och inte minst blues. I ”Don’t pull me over” spelar de rentav något slags reggae.

Men Pettys vilja att göra den sorts musik han och bandet spelar när de jammar tar ibland överhanden.

Det må låta lustfyllt och tillbakalutat om en gubbsvängig ”Jefferson Jericho blues” eller en Zeppelin-riffare som ”I should have known it” men det är inte som bluesband eller tungrockcombo som Heartbreakers är en unik akt.

Det är som förmedlare av känslosam, krispig rock med popkänsla. Och även om jag faller direkt för den stillsamt målande ”The trip to pirate’s cove” kan jag i andra nummer känna att de kanske kopierar sig själva. Icke desto mindre: som alltid är det väldigt trevligt att lyssna. Petty säger att han har testat låtarna i bilen och vill ni få E4:an att kännas lite kortare i sommar är ”Running man’s bible” och ”High in the morning” tveklösa rekommendationer.

För Tom Petty är feelgoodkungen och det känns fint att ha honom tillbaka.

Inte minst för att det åter tänder hoppet om en Europa-turné.

BÄSTA SPÅR: ”The trip to pirate’s cove”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN