Paul Simon får Polarpriset

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: AP
Paul Simon, till höger, tillsammans med mångåriga parhästen Art Garfunkel vid ett bejublat framträdande under 25-årsjubileet av Rock & Roll hall of Fame-konserten i Madison Square Garden i New York 2009.

MUSIK

En klassisk rockstjärna och världens främsta songwriter.

Årets Polarpris går till Paul Simon och Yo-Yo Ma.

Det meddelade juryn på tisdagsmorgonen.

Yo-Yo Ma.
Yo-Yo Ma.

Det blir den amerikanska popstjärnan Paul Simon och cellisten Yo-Yo Ma som får årets upplaga av det svenska Polarpriset. Det meddelades i Stockholms stadshus på tisdagsmorgonen.

– Det är fantastiska pristagare, sa ordförande Lennart Wiklund.

– Yo-Yo Ma är den ledande cellisten i världen och Paul Simon är utrustad med en sådan skaparkraft och låtskatt, sa prisnämndens ordförande Alfons Karabuda.

Klassisk rockstjärna

Yo-Yo Ma har bland annat skrivit musiken till filmen ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” och synts i ”Vita huset” och ”Simpsons”. Han belönas för sin virtuositet och sitt stora hjärta, ”med sin cello och sin nyfikenhet i bagaget har han färdats längs sidenvägen och korsat såväl kulturella som musikaliska gränser” skriver juryn i sin motivering.

– Han är en av de mest tekniskt fulländade instrumentalister, säger Alfons Karabuda. Kanske också en av de mest modiga för att han vågar tolka stycken så att de ibland bli som nya, det har han fått kritik för men det gillar jag. Han är en klassisk rockstjärna.

Vågar lita till slumpen

Paul Simon, med en framgångsrik solokarriär och känd som ena halvan av duon Simon and Garfunkel, hyllas av juryn: ”ingen annan har gjort sig mer förtjänt av epitetet ’world class songwriter’. Under fem decennier har Paul Simon byggt broar över inte bara ’troubled waters’ utan över hela oceaner genom att musikaliskt förena olika kontinenter”.

– Han är något så ovanligt som en pedant perfektionist som vågar lita till slumpen och göra misstag. Det tror jag aldrig har funnits förut, säger Alfons Karabuda.

Kommer till Sverige

Paul Simon och Yo-Yo Ma får ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 28 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare.

Paul Simon kommer till Ericson Globe och håller konsert den 22 juli, Yo-Yo Ma spelar med Kungliga Filharmonikerna den 25 augusti i Stockholms konserthus.

Vad tycker du om årets pristagare? Tyck till i kommentarsfältet.

Publicerad: