Sofia Jannok

Sofia Jannoks känga mot makten: ”Antirasist, my ass”

Av: 

Rebecka Ljung

MUSIK

Artisten till hård attack – på samernas nationaldag

Sofia Jannok byter samiska mot svenska i nya låten.

Ingen politiker ska missa budskapet, på folkets egen nationaldag.

– Förtryck mot samer är också rasism, säger popartisten.

”Antirasist my ass, när du inte ser från vem du snott all din cash

Han, hon, hen, son – av oss stal du landet en gång …”

Det är vassa ord från en av Sveriges mest kända urfolkskvinnor – popartisten Sofia Jannok. I dag, på samefolkets dag, höjer hon rösten för sitt folk i nya låten ”Snölejoninna”.

– Låten är till makten i allmänhet. Kärnan är antirasism – att förtryck mot samer också är rasism. Om det inte är rasism att censurera bort ett folk ur historien – vad är då det?

Samma förtryck

Sofia Jannok pratar om tiden då rasbiologin bedömde samer som mindre värda, så det ansågs okej att ta ifrån folket mark och vatten. I dag utesluts samer ur diskussionen när gruvor planeras på samebyarnas områden. Samma förtryck nu som då, menar artisten.

Denna fredag hoppas Sofia Jannok att svenska folket, framför allt politiker, lyssnar och börjar ta det samiska folket i Sverige på större allvar.

”Snölejoninna” är hennes första egna låt på svenska, för nu tänker hon nå ända fram.

– I och med att alla inte förstår samiska brukar jag lägga vikt vid mellansnacken under gig. Svenska är ett urbant och kommunikativt språk för mig, så låten är elektronisk och doftar urbant. Den är catchy och var kul att göra! säger artisten.

Snömoddig känga

Låten är en hård, snömoddig känga mot svenska staten och allt den inte har gjort för urfolket. Till exempel har Sverige fortfarande inte skrivit på konventionen för ursprungsfolk och stamfolk.

Sofia Jannok pratar samiska och äger renar ihop med sin familj. Men i ”Snölejoninna” försöker hon ge en röst åt alla samer, oavsett livsstil.

– Texten kan handla om vilken samekvinna som helst. Hon kan vara queer, feminist, pacifist, skoterligist, allt det där, och har all rätt i världen att existera. Inget i låten är ljug. Förutom möjligtvis att jag är en snölejoninna, säger Sofia Jannok med ett skratt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sofia Jannok

Rasism