Sabina Ddumba: ”Jag vill inte bli klar”

MUSIK

Nomineringsregn över svenska stjärnskottet

1 av 4
Sabina Ddumba sjunger i direktsändning på P3 Live.

Fyra priser kan Sabina Ddumba få på de stora popgalorna.

Kul men inte så viktigt, tycker nykomlingen med fötterna på jorden.

– Det är inte därför jag gör musik.

De svenska musikgalorna närmar sig. En som kan få fyra pokaler innan hon ens har släppt debutalbum, är Sabina Ddumba, 21. Fast en av titlarna lockar mindre än andra.

– På Grammis blir jag inte ledsen om jag inte vinner hiphop/soul. Jag gör ju definitivt inte hiphop – mer popsoul. Och det blir inte rättvist när de genrerna ställs mot varandra. De borde delas upp, säger artisten och låtskrivaren.

”Vore kul att vinna nåt”

Först ut är P3 Guld, där Sabina Ddumba ska sjunga i direktsändning. Nu repar hon stenhårt med sitt band – men hon känner inte av några nerver.

– Det vore jättekul att vinna nåt, men det är inte därför jag gör musik. Och jag vill inte få tankar som att jag är dålig om jag inte vinner, så jag försöker hålla distans.

Är du en dålig förlorare?

– Jag var en dålig förlorare förr, men har lärt mig skita i det. Med fem äldre syskon skulle jag inte ha överlevt om jag blev ledsen varje gång jag förlorat i ett spel, säger Ddumba och skrattar.

Sju syskon har hon totalt. Och en pappa. Mamman flyttade tillbaka till Uganda när Sabina Ddumba var åtta, så hon blev mycket uppfostrad av äldre systrar och bröder.

Pappan och släktingar tyckte att hon borde skrota musikdrömmen och plugga, till läkare exempelvis. Sångfågeln kände sig rätt ensam.

– Jag hade inte jättemycket stöd, utan fick sköta det själv. Fixa körjobb och så. Så jag blev tvungen att mogna ganska snabbt. Men det har bara resulterat i bra saker i dag, säger Ddumba.

Ska spela för familjen

Nu ser hon fram emot att spela för familjen, när vårturnén når Stockholm.

– Då får man veta om man ändå borde ha pluggat till läkare, skämtar sångerskan.

Störst vardagsstöd har Sabina Ddumba kanske hos pojkvännen, som är artist under namnet RMK.

– Jag har absolut haft tur i kärlek! Jag är ofta hemifrån mycket och han förstår. Musik är lika viktigt för honom som för mig. Det är väldigt skönt.

I år blir det debutskiva – antingen en EP eller ett album. Vilket är målet då? När når Sabina Ddumba toppen?

– Hade jag satt en topp så hade jag tänkt att jag är klar när jag kommer dit. Men jag vill inte bli klar. Jag bara kör tills jag dör!

ARTIKELN HANDLAR OM

P3 Guld

Grammis

Musik