Grattis A-ha - ni är med i en väldigt exklusiv klubb

Videon till ”Take on me” har setts av JÄTTEMÅNGA

Trots att det har gått 35 år sedan kan inte folk få nog av videon till ”Take on me” med A-ha. En miljard gånger har videon setts på Youtube.

Låten ”Take on me” med den norska gruppen A-ha släpptes 1984 tillsammans med en musikvideo. När låten släpptes hände inget direkt förutom kanske några norrbaggar som hejade på (nåja). Året därpå fick något geni för sig att ändå satsa stort på låten och och göra en ny annorlunda musikvideo. För det är en riktigt bra poplåt.

Braksuccé för låten, videon och bandet

Det blev minst sagt en braksuccé för låten och bandet. Den nya musikvideon snurrade dygnet runt på MTV. Videon hyllades för att vara väldigt annorlunda och gjordes delvis i rotoskopi, en animationsteknik där man utgår från avfilmade scener.

Aha - A-ha
Aha - A-ha

Eget liv

Trots att det har gått 35 år sedan låten släpptes har videon fått ett eget liv på YouTube och har nyligen passerat en MILJARD tittningar. Videon är därmed en av få musikvideos gjorda innan 1990-talet som visats en miljard gånger. Take on me får sällskap i miljardklubben av Guns N’ Roses med “November Rain” och ”Queen” med dängan Bohemian Rapsody.

Skarpare version

Nyligen släpptes en skarpare 4K-version av Take on me vilket var möjligt då musikvideon filmades i 35 mm-film i stället för det då vanligare bandformatet.

Få full koll på allt om musik - följ Aftonbladet Nöje på Facebook

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN