Pr-kuppen var bättre än konserten

avMarkus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

KONSERT Ok.

Konserten väcker en gammal klassisk fråga:

Var det här allt?


Asap Rocky
Plats: Globen, Stockholm. Publik: Ingen uppgift. Längd: En timme. Bäst: ”Praise the lord (da shine)”. Sämst: Spelningen känns lite slentrian.

 

Tänk vad några månader kan göra.

I somras var det inte många utanför hiphopvärlden som brydde sig om Asap Rocky. Nu fyller den 31-årige rapparen från Harlem nästan Globen. Med betoning på nästan.

Sverige gjorde honom mer berömd än vad musiken någonsin lyckats med. Han har många och mycket att tacka, ur en cynisk synvinkel.

Tack till personen som anmälde honom och hans crew för misshandel efter Smashfestivalen i Stockholm, till exempel. Tack till månaden på Kronobergshäktet i Stockholm i väntan på rättegången. Tack till den amerikanske presidenten Donald Trump som, i ett sedvanligt anfall av billig populism eller bristande kunskaper eller både och eller whatever, ringde upp Stefan Löfven för att sådär maktman till maktman fixa en deal som befriade Asap.

Tack till den villkorliga domen för misshandel som Asap Rocky och två hans livvakter dömdes till. Och tack alla medier som tog reda på att stjärnan fick äta kaviarfisk och cowboysoppa i häktet. Det var ett viralt garv.

Asap Rocky var och är en världsstjärna, men i Sverige blev häktet hans största hit.

Konserten är den karamelliserade löken på pannbiffen. Att snabbt återvända till brottsplatsen är en ovanligt lyckad och skamlös pr-kupp.

Förutom ett par inspelade röstmeddelanden från en telefonsvarare, att hela scenen inledningsvis är inburad och att han tycker att vi lever i ett ”fucked up system” lämnar han några långa scenkommentarer om finkan.

Han lägger ner mer tid på att samla ihop ett lass av uppkastade bh:ar. En av dem råkar fastna i hans hår.

Vid ett tillfälle blir Asap gripen av något som kanske ska föreställa en väktare och förs av scenen. Under tiden får publiken bland annat mosha lugnt till Nirvanas ”Smells like teen spirit”. Han återvänder i ”Wild for the night” med två eldkastare och står och brassar på i ett moln av flamsäker konfetti. Väldigt Rammstein.

Han är även så besviken på publikens moshpits att han hoppar ner och arrangerar ett eget pedagogiskt kaos på parkettplats.

Finns varken tid eller plats för att fundera på hur många trådar det går att dra mellan Asap och The Diplomats, eller om han verkligen har lyckats överträffa sitt debutalbum ”Long. Live. Asap”.

Det saknas inte underhållande och explosiva stunder. Men spelningen på Smash var vildare och bättre. Trots sammanhanget lyckas inte ”comeback-giget” vara lika laddat och inspirerat under 60 korta minuter.

Storyn bakom konserten var starkare.

Men vem hade väntat sig något annat?


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

1 av 13 | Foto: Peter Wixtröm
ASAP Rocky bär de kläder han ville designa till de intagna på Kronobergshäktet.

PODD ASAP Rocky – Återkomsten

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Nöjesbladets Torbjörn Ek om ASAP Rockys nya Sverigebesök.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: