The 1975 är en välljudande känslostorm

Uppdaterad 2023-05-04 | Publicerad 2019-06-30

LOLLAPALOOZA Med en stark scenshow och ännu starkare känslor står The 1975 för en av festivalens mest nyskapande spelningar.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
The 1975
Plats: Tower Stage, Lollapalooza, Stockholm. Publik: Alldeles för glest för en av festivalens största akter. Längd: En timme. Bäst: ”Love it if we made it”. Sämst: För lite folk.


”Jesus, save us/Modernity has failed us”, sjunger en förtvivlad Matty Healy i ”Love it if we made it”. Låten, som handlar om hur vår värld står i brand, är en av fjolårets starkaste.

The 1975:s senaste album dissekerar sångaren sina största rädslor.

Att se bandet live är som att kliva in i Healys hjärna.

”I always wanna die (sometimes)” handlar om att slåss mot psykisk ohälsa. Den känslosamma melodin sveper över publiken som en dyster orkan.

Healy går upp i falsett och framkallar gåshud. Den stora rektangeln bakom honom, som blivit kännetecknande för bandets livespelningar, ändrar färg i takt till hans ord.

Det är en svindlande scenshow.

Varje låt liknar en musikvideo där ljud och bild går hand i hand. Lättsamma ”Tootimetootimetootime” förenas med färgglad grafik. Ett nattsvart filter lägger sig över scenen under mörka ”Robbers”.

Desto råare är bandets inlevelse.

George Daniel slår på trummorna med en omänsklig kraft. Gitarristen Adam Hann och basisten Ross MacDonald spelar så att de nästan faller ner på knä.

Men de kommer inte i närheten av Healy. Sångaren är en virvelvind. Han dansar, headbangar och skakar hårt på huvudet. I nästa sekund böjer han sig hastigt ner och skriker sig hes.

Han är som bäst när han sjunger om allt som är fel i världen i dag, om rädslan för våra hjärtlösa ledare och oron över internets makt och framfart.

”Nästa låt handlar om hur mycket jag hatar robotar”, säger han. Sedan skriker han i förtvivlan genom hela ”I like America & America likes me”.

”Love it if we made it” visar sig vara ännu starkare live. Bakom bandet syns bilder på politiker och missnöjda demonstranter. I ren ilska ropar Matty Healy och publiken ut några av Donald Trumps mest kontroversiella citat:

”I moved on her like a bitch!”.

”Thank you Kanye, very cool!”.

Det är ett av festivalens starkaste ögonblick.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS