Lolita Pop återförenas

Gör tillfällig comeback – 40 år efter att de bildades

avHåkan Steen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: JERRY WINDAHL / AFTONBLADET
Lolita Pop i november 1980. Stående från vänster: Per Eriksson (i dag Ståhlberg, först saxofon och senare trummor), Benkt Svensson (i dag Söderberg, gitarr), Sten Booberg (gitarr). Sittande: Thomas Johansson (bas), Karin Wistrand (sång).

RETRO På 80-talet var Lolita Pop ett av Sveriges mest populära rockband och något av det bästa som gick att se på en scen.

I helgen är det 40 år sedan de bildades. Det firar bandet med en exklusiv liten återförening i höst.

Vad: Lolita Pop gör sin första spelning hemma i Örebro.
När: Den 26 maj 1979.
Varför: 40 år sedan ett av tidernas bästa svenska rockband debuterade.


Lolita Pop från Örebro blev på 80-talet ett av landets mest populära band med sin mix av poetiska texter på svenska och gitarrer och attityd inspirerad av namn som Television och Patti Smith.

Men bandet kom till lite av en slump.

– Vi skulle dra i gång en musikförening som hette Rockmagasinet i Örebro men hade inga pengar till en invigningsfest med något stort band. Så vi bildades för att spela på den festen. Sedan tyckte vi det var så kul att vi började repa och skriva låtar, berättar sångerskan Karin Wistrand.

Den äldsta bilden som finns på Lolita Pop i Aftonbladets arkiv och som syns här ovan är tagen redan 30 november 1980, två år innan albumdebuten ”Falska bilder”.

– Jag klev upp på Aftonbladets redaktion och tjatade på Jan-Olov Andersson om att lyssna på vår demo. När han till slut gjorde det och skrev om oss hamnade det på Nerikes Allehandas löpsedel, ”Örebro-band gör sensation”.

Efter tolv år, åtta album och hundratals spelningar som gjorde dem till ett av landets i särklass bästa liveband samt en mindre lyckad USA-lansering lade Lolita Pop av 1991, för att Karin ville göra en soloskiva och folk började bilda familj. Gitarristen Benkt Svensson bytte efternamn till Söderberg och fick döttrarna Klara och Johanna, numera kända som First Aid Kit.

Karin Wistrand har efter Lolita Pop bland annat varit med i föreställningen ”Rockens kvinnor” med Louise Hoffsten och Marika Lagercrantz och sjunger sedan flera år med folkrockiga Jeremias Session Band. Efter många år i Stockholm är hon sedan några år tillbaka i Örebro och jobbar med musik på ett studieförbund.
Hur ser du på Lolita Pop-tiden i dag?

– Det är någonting som jag är stolt över. Jag tror att vår musik lät som den gjorde för att vi hade skygglappar, vi var väldigt insnöade på Television och New York-rocken. Och vi hade en speciell energi, så är det ju.

Förutom en stor konsert i Örebro 1997 har Lolita Pop bara gjort några mindre återföreningsspelningar, främst på privata fester när någon i bandet fyllt jämnt.
Ska ni fira 40-årsjubileet på något sätt?

– Det finns en musikfestival här i stan som heter Live At Heart och vi har fått frågan varje år om att spela där och alltid sagt nej, av olika anledningar. Men i år kommer vi faktiskt att spela, det blir den 4 september. Vi hade faktiskt inte tänkt på att det är jubileum när vi tackade ja, det kom vi på först senare.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

Rock

Pop

Örebro