Lovande fartblind rapfantasi från Einár

”Lärarna dom hata mig i plugget/nu dom vill ha bild till deras unge”, rappar Einár revanschlystet.
”Lärarna dom hata mig i plugget/nu dom vill ha bild till deras unge”, rappar Einár revanschlystet.

ALBUM När Einár tar gangstarapen till Enskedalen blir resultatet måhända någonting annat än avsett – men icke desto mindre lovande.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Einár
Welcome to Sweden
Einár/Sony


HIPHOP På sin andra singel ”Duckar popo” stod Einár och rappade i Peak Performance-jacka utanför Pressbyrån, omgiven av kompisar i Schoolboy Q-balaklava.

Kommande hitar som ”Katten i trakten” och ”Rör mig” gick i samma ton och videorna skulle – med sitt våldsamma exponerande av Dalen Centrum – kunna fungera som reklam för Stockholms närförort Sandsborg (om det inte vore för genretroget viftande med pistoler och weed).

Einár heter egentligen Nils Grönberg och är son till skådespelaren Lena Nilsson. Han började rappa innan han kunde prata och har dragit paralleller mellan sig själv och idolen Eminem. Under inspelningen av debuten ”Första klass” var han placerad på HVB-hem i Dalarna. 17-åringen har redan miljontals strömningar och hundratusentals följare. Nu släpper han sitt tredje album på knappt ett år.

Än en gång snurrar Einár runt Enskededalen i en Bentley med fartblind flow och en ung penna som – när den tangerar kärlek och sex – påminner om dialogen i filmen ”Supersugen”. Refrängerna kontrasterar de annars rätt aggressiva texterna med sin poppiga snällhet. Ynglingen har uttryckt sin beundran för kristne ex-Kartellen Sebastian Stakset, som han också gjort duetten ”Mamma förlåt” med. Det är till denna svenska gangstarap-tradition som Einár sållar sig. Musiken – framför allt beatsen – skulle må bra av fler och mer moderna förebilder, men det hörs i singlarna ”Frank Lucas” och ”Rymden och tillbaka” att Einár är någonting på spåren. Han bör nog bara fortsätta med full fart framåt i en av de där elva bilarna han äger i sin trots allt lovande rapfantasi.
BÄSTA SPÅR: ”Frank Lucas”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE