Stormzy får hela Annexet att koka

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Stormzys spelning på Annexet.
Foto: ANDREAS BARDELL
Stormzys spelning på Annexet.

KONSERT När Stormzys turné stannar i Sverige visar rapparen att han har en energi och ett scenuttryck som ingen annan.


Stormzy
Plats: Annexet, Stockholm. Publik: Ca 3000 (slutsålt). Längd: 90 minuter. Bäst: ”One take freestyle”, ”Wiley flow” och ”Vossi bop” får lokalen att koka. Men allra finast är ”Crown”, och givetvis när Cherrie gästar i duetten ”Aldrig igen (må sådär)”. Sämst: Finns inte mycket att klaga på men ”Do better” är inte lika stark som resten av låtlistan i kväll.


Stormzys kommersiella genombrott var ovanligt för grimemusiken. Med debutalbumet ”Gang signs & prayers” från 2017 blev han en stjärna som tog sin genre från Londons undergroundklubbar till världens största scener.

I somras stod han till exempel som dragplåster på Glastonburys största scen. Det blev en av festivalens mest storslagna spelningar någonsin och rapparen hann både sjunga duett med Coldplay-sångaren Chris Martin och få hela publikhavet att vråla mot Boris Johnsons politik.

Under besöket på Way Out West ett par månader senare satte han även Slottsskogen i brand med sin explosiva energi.

Samma energi är närvarande även i kväll. Stormzy rappar ursinnigt från sekund ett. Ibland gör han en dramatisk paus för att ge utrymme till publikens jubel och får snabbt bada i deras hyllningar.

”Stormzy! Stormzy! Stormzy!”, skriker de som en ivrig hejarklack. Något de ofta gör under spelningens gång.

Rapparen har en enkel scenshow och behöver i stunder bara en enda strålkastare. Det passar honom bra, för hur explosiv musiken än må vara är texterna alltid blottande. De handlar ofta om det påfrestande kändisskapet och den psykiska ohälsa som inte sällan följer med på köpet.

I ”Crown” får Stormzy publiken att sjunga med i hans sorger: ”Heavy is the head that wears the crown”, vrålar hela Annexet och syftar på den överväldigande press som sköljer över rapparen ibland.

I ”First things first” spottar han ur sig orden med sådan kraft att frustrationen blir påtaglig.

Men den finaste stunden kommer när han bjuder upp Cherrie på scen för en duett i hennes ”Aldrig igen (må sådär)”. Tillsammans sätter de publiken i trans, hon med sin ljuvliga sång på svenska och han med sin stenhårda engelska rap.

Det är just tack vare sitt frenetiska scenuttryck som Stormzy, bara 26 år och två album in i karriären, redan har blivit en liveartist du måste se innan du dör.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Foto: ANDREAS BARDELL
Stormzy på Annexet.
Publicerad:

LÄS VIDARE