Musik

Skivan är en lek med influenser

Hellström om anklagelserna om låtstöld - och nya likheter med en Bob Dylan-text

Han har anklagats för att ha plagierat Morrissey. Och Andrew Lloyd Webber. Och Cornelis. Och"

Nu har han skrivit en text som ligger väldigt nära en text av Bob Dylan.

- Jag har inte ens hört hans låt, säger Håkan Hellström.

Foto: Ulf Nylén
inspireras av andra Håkan Hellström har anklagats för att ha plagierat flera artister. Och på nya skivan finns en låt vars text är lik en Bob Dylan-sång. Men Håkan kommer inte att ändra sitt arbetssätt. "Hela mitt album är en lek med influenser. Jag leker med musik och intryck", säger han.

Dylans låt, som ligger på albumet "Down in the groove" (1988), heter "Ugliest girl in the world" och Håkans låt heter "Den fulaste flickan i världen". Titlarna är identiska och texterna nära besläktade. Det är svårt att tro att det är en slump.

- Jag vill inte stänga dörren till några influenser och Dylan inspirerar mig väldigt mycket. Jag vet inte, jag kan ha hört hans låt, men jag är inte medveten om det. Jag gjorde en låt för ganska länge sen om en tjej som var väldigt ful och har arbetat vidare på den.

Släpps om två veckor

"Den fulaste flickan i världen" är en av tio låtar på Håkan Hellströms kommande album "Det är så jag säger det" som släpps den 28 oktober.

Likheten med Dylans text har blivit påpekad för honom men han övervägde aldrig att ta bort låten.

- Jag jobbar väldigt hårt med min musik och vill helst inte rota i min kreativa process. Väldigt ofta handlar det om att jag hör låtar som sätter sig i bakhuvudet, att de infiltrerar systemet. Musiken silas genom mig och görs om till nåt annat.

Håkan är i sitt arbetssätt i gott sällskap. Inte minst Bob Dylan själv har lånat friskt genom åren. Både vad gäller text och musik. Gränsen mellan "inspiration" och "plagiat", som kan leda till skadestånd, är svår att dra och Håkan lämnar problematiken till advokaterna och koncentrerar sig på musiken.

Inte bett om tillstånd

Men ibland är det omöjligt. Hans aktuella singel har dragits in eftersom likheterna mellan "När jag ser framåt" och A ndrew Lloyd Webbers "Pie Jesu" var alltför stora.

- Det var inte meningen att den skulle ges ut men så kom den med på en b-sida. Jag hade inte ens sökt tillstånd om att använda melodin" Jag gjorde om den litegrann" Men det är lika mycket Puccini. Det är en melodi som cirkulerat länge. Lloyd Webber har snott den lika mycket som jag.

Hellström kommer inte att ändra arbetssätt.

- Hela mitt album är en lek med influenser. Jag leker med musik och intryck. Det enda jag kan säga är att det är mina känslor som kommer ut och jag hoppas att folk kan lyssna med öppet sinne, säger han.

Jämför texten i Dylans låt med Håkans

I november drar Håkan Hellström ut på turné. Här spelar han:

Tidigare:

Tore Börjesson