Han är The King fortfarande

Över 100 000 fans vallfärdar till Memphis för 25-årsdagen av hans död

1 av 7 | Foto: REUTERS
Elvis Presley är i allra högsta grad levande i dag 25 år efter sin död.

NEW YORK

Uppemot

50 000 fans tände i natt ett ljus för Elvis utanför Graceland.

The King har varit död i 25 år.

Och han är lika stor, kanske större, än någonsin.

Inte många skulle, egentligen, komma på idén att åka till Memphis i den amerikanska Södern i mitten av augusti. Hettan, luften, atmosfären är som pannkakor på en stekhäll.

Men över

100 000 Elvisfans har i veckan vallfärdat till rock "n" roll-kungens hemstad. I går fick de en sval augustidag - 27 grader och moln, i staden vid floden Mississippi.

Här dog The King den 16 augusti 1977, 42 år gammal efter en gigantisk konsumtion av droger och mat.

- Det är nästan för tungt i hjärtat för mig, säger Barbara Barges från Houston, Texas, till AP. Jag började gråta redan när jag kom upp till Elvis Presley Boulevard.

- Han gav mig så mycket njutning, vi är skyldiga honom att komma hit. Vad skulle annars hända med honom?

Större än någonsin

Vid 20-årsfirandet för fem år sedan deltog närmare

20 o00 personer i den årliga hyllningsproceduren Candlelight vigil, där fans samlas utanför huset Graceland och tänder ljus.

- I år är det större än vi någonsin kunnat drömma om. Det är som en flodvåg, säger David Beckwith, talesman för Graceland.

Tjänar massor

Elvis är fortfarande The King. Han har i n t e lämnat byggnaden.

Presley är den döde underhållare som tjänar mest pengar med 355 miljoner kronor det senaste året, före Snobbens skapare Charles Schultz (268 miljoner kr) och Beatles John Lennon (192 miljoner kr).

Sedan i juni i år har Elvis legat etta på försäljningslistorna i 24 länder med JXL:s mixversion av "A little less conversation", en mindre känd låt från Elvis-filmen "Live a little, love a little" från 1968.

I Sverige har den toppat singellistan i sex veckor.

Och om en månad kommer ännu ett album med Elvis 30 största singelhits genom tiderna, inklusive remix av "A little less conversation", som nya fans kommer att ha som inkörsport till Elvis.

Han är som Jesus

Det finns en magi kring den store underhållaren från Tupelo, Mississippi, som är lika svår att förklara som att med bara ord förklara hur rock "n" roll känns.

- Elvis kommer aldrig dö, säger countrysångerskan Dolly Parton. Han anses av många som en närmast religiös figur, som Jesus" jag vet inte hur jag ska förklara det, men han är där, och han är verklig, och folk älskar det.

Under veckan i Memphis har programmet varit fullspäckat. En modevisning på hotell Peabody (moden du garanterat inte hittar i Paris i höst), gospelbruncher med sångfåglarna i The Jordainaires, barbeque-kryssningar med Elvis-teman, seminarier, fester, karaokebarer, utfrågningar av gamla vänner och shower med proffs-Elvisar kompade av originalbandmedlemmarna från Sun Records-inspelningarna: Scotty Moore och D J Fontana.

- Efter de tre första låtarna tänker du inte längre på att han inte är där själv, säger Jack Soden, chef för affärsverksamheten Elvis Presley Enterprises, till elvis.com.

Och så finns alla Elvis-imitatörstävlingar. Svenske Eilert Pilarm, 49, deltog i en av dem.

- Den allra största, berättar Eilert. Folk från tio nationer var med, vi hade svenska flaggan och allt. Den som vinner blir världsmästare.

Eilert på 21 plats

Husums-sonen kom på plats 21 av 89, en poäng från finalplats.

- Men jag får vara nöjd. Publiken jublade hela tiden. Och vi köpte tio rosor för 65 dollar som vi delade ut till fruntimren när jag sjöng "Love me tender".

I natt, klockan 04.00, tände Eilert ett ljus för Elvis. Medan tystnaden la sig utanför Graceland.

Fredrik Virtanen