Gubbarna som började rappa

MUSIK

Wille Crafoord från Just D har bildat ny hiphopgrupp

1 av 2 | Foto: Visst är vi griniga Punkgurun Johan Johansson och Wille Crafoord från Just D utgör nybildade hiphopduon Griniga gamla gubbar. - Nu får de rockstjärnor som inte lyckades dö någon att förlika sig med, säger Wille.

De beskriver musiken som "en samling riktigt griniga insändare satt till musik", och "pubrockshiphop".

De är Griniga gamla gubbar.

- Vi rappar om jobbiga ex-fruar, säger Just D-stjärnan Wille Crafoord om sitt nya hiphopprojekt.

Svenska hiphoptrion Just D radade under hela 90-talet upp hits som "Grannar", "Vart tog den söta lilla flickan vägen?", "Tre gringos", "Sköna skor" och "Juligen".

Wille Crafoord har sedan Just D gled bort från offentligheten bedrivit en övertalningskampanj mot de två andra medlemmarna Peder "Pedda P" Ernrot och Gustave "Gurra G" Lund, som i dag sysslar med andra musikprojekt.

Det gick käpprätt åt skogen.

- De är bara intresserade av country. Jag har såvitt jag vet aldrig lämnat Just D, det är bara de andra som inte vill fortsätta, säger Crafoord.

Bytt skivbolag

Men hiphop blir det. Ändå. Tillsammans med punkgurun Johan Johansson, mest känd från klassiska punkbandet KSMB, har hiphopduon Griniga gamla gubbar bildats.

Johan "Punkmorfar" Johansson oroas inte över att punkfansen kan svika när han nu - helt otippat - blir rapartist.

- Må så vara. Jag gör som jag vill, grymtar han och låter exakt så mycket punk som det någonsin går.

Wille fyller i:

- Men kommunisterna kommer nog att ramla ur stolen.

Crafoord som tidigare fanns på multibolaget Warner Music har nu skrivit på för det mindre skivbolaget Birdnest Records i Köping, hem för band som Rövsvett, Mimikry och Troublemakers. Johan Johansson lämnade några år tidigare storbolaget MNW för Birdnest.

De ville vara först

- Nu slipper vi ha treårsplanering av skivsläppen som beror på hur någon som Enrique Iglesias har tänkt sin utgivning. Vi kan hålla verkstaden intakt och släppa plattor när vi vill. Vår första singel heter just "Vafötaresåntid", säger Johan.

Bandnamnet är ingen slump.

- Vi tog namnet så att vi är först, innan kreddgänget säger det. Vi är griniga gamla gubbar. Hela hiphopsvängen är ju uppbyggd på kredd, och här kommer farbröderna. Nu får de rockstjärnor som inte lyckades dö vid 30 någon att förlika sig med. Vi rappar om jobbiga ex-fruar, säger Wille.

I mitten av mars släpps den självbetitlade fulllängdsskivan.

I sommar väntar livespelningar runtom i landet.

Bara att rulla ut röda mattan, tycker Johan - och sticker i nästa andetag hål på förväntningarna om en återförening av KSMB.

- Man tafsar inte på mamma.

Claes Petersson