Popaganda

First Aid Kit tänder egna fyrverkerier

avPer Magnusson

Foto: Naina Helén W. Jåma
”Stockholm's cold but I've been told, I was born to endure this kind of weather”.

KONSERT First Aid Kit ger oss en stjärnspäckad föreställning med fyrverkerier.

Men rösterna som ekar över Ringvägen och hela södra Stockholm räcker jorden runt och tillbaka igen.


First Aid Kit
Plats: Stora scen, Popaganda. Publik: 11 200. Längd: 75 minuter. Bäst: ”Emmylou” tillsammans med bilder på när systrarna kramar varandra på resa genom världen. Sämst: Fyrverkerierna som avslutar konserten känns överflödiga.


I vintras fick vi låna First Aid Kit för tre spelningar i Sverige. Jag fångade turnépremiären i Malmö. En fantastisk konsert som belönades med fem plus.

Sedan dess har Johanna och Klara Söderberg turnerat outtröttligt och i höst väntar en omfattande och till stor del redan utsåld turné som sträcker sig från USA, via Storbritannien och resten av Europa.

First Aid Kit huserar i den internationella rockens finrum och det är bara logiskt. Systerduons internationella potential är inte svårare att förstå än småländska möbler eller Björn och Bennys skilsmässodisko.

Exakt 10 år efter att de först spelade på Popagandas lilla scen med blygsam speltid, 15 och 17 år gamla, gör de en sista mellanlandning i Sverige och ett regnigt Skanstull.

Men inget regn i världen rår på naturkraften First Aid Kit. Röken över vattnet i Eriksdalsbadets bassäng verkar vara en inhyrd effekt och vajande trädkronor förstärker bara musikens förrädiska sida. First Aid Kit fyrar av fyrverkerier, men deras röster är egentligen allt som behövs.

Det hörs på sättet som de sjunger att de har längtat efter den här konserten, kvällen till ära med flera speciella gäster. Först ut är Sarah Klang i ”King of the world” och standarden ”You’re no good”.

Visst låter First Aid Kit som fullblodsproffs vid det här laget, men tusen och åter tusen mil på de där förlovade amerikanska vägarna har inte gjort dem det minsta mätta. Tvärtom. De sjunger med två debutanters hunger.

”Stay gold”, ”Fireworks” och ”My silver lining” får en snart att glömma 13 grader och 97 procent luftfuktighet.

Av den enkla anledningen att musiken är 100 procent magi.

När man inte trodde det kunde bli bättre gör Seinabo Sey entré och sjunger som en ängel i egna ”Breathe”.

Och när man trodde att nu är det väl ändå över kommer Silvana Imam in påannonserad av ett politiskt brandtal. First Aid Kit rappar med i refrängen till ”Vikken då” och bevisar att de är långt ifrån bara tradition. Snarare en del av ett skälvande nu.

ARTIKELN HANDLAR OM