Anna Järvinen

Anna Järvinen redo för revansch

Av: 

Rebecka Ljung

MUSIK

”Jag har släppt det nu”

Popartisten Anna Järvinen är redo för ny skiva och turné.

Men för drygt två år sedan fanns ingen ny musik i sikte. Hon ville inte dela med sig av känslorna igen.

– Jag kände: Jag orkar inte. Nu räcker det.

I en stel fåtölj 104 meter över Söders gator skruvar Anna Järvinen på sig. Hennes blick söker sig ut mot förorterna när hon sippar på en äppeljuice från skybaren.

Himlen är ljusblå och ur högtalarna smyger ballader av Elton John och Elvis. Den svenska popartisten väljer orden noggrant.

– Igår satt jag med en text och skrev ordet ”döden”. Och jag kände mig så generad. Men då säger ofta min producent Glavå att jag ska ta det fem steg till i banalitet. Det är ju då det bränner till. ”Affären”-texten tyckte jag också var pinsam. ”Vi behöver väl kaffe”... Fast nu tycker jag att den är bra.

”Osäker på mer musik”

Första singeln från nya skivan, ”Affären”, handlar om en relation som får en törn. Det mesta är självupplevt, medger hon, men när vi berör det privata blir Anna Järvinen försiktig.

Efter förra skivan la hon faktiskt ner hela sin musikkarriär under ett par år. En bidragande orsak var att främlingar hade hört av sig hem till henne.

– Såna grejer gör att man känner nejmen varför då? Jag vill ta hand om mina barn, bara. Jag orkar inte. Nu räcker det.

Närheten från en demo

Dessutom var orden och tonerna nästan slut efter tre täta skivsläpp.

– Jag blev väldigt osäker på om jag skulle skriva mer musik. Jag var ganska ambivalent till att över huvud taget dela med mig av mina känslor. Jag ville inte.

Men så kände hon plötsligt en sprittande energi som ville ut igen. Resultatet blev albumet ”Buren”. I låtar som ”Lägga pussel” och ”Stockholm” hörs familjelivet, då Anna Järvinen saknar maken och lägger trötta barn.

Hon spelar in låtskisserna själv, hemma vid datorn.

– Vi försöker hålla oss så nära demoinspelningarna som möjligt. Det blir väldigt nära sång, för man kanske sjunger in på kvällen när barnen sover. Man kan ta väldigt höga toner när man sjunger svagt … Det ska vara lite mer klaustrofobiskt den här gången.

Recenserad innan hon är klar

Albumet släpps i två delar – en nu och nästa i mars. Musikerna är så upptagna att de tvingas spela in lite i taget. Den udda releaseplanen blev lite jobbig för Järvinen.

– Vi är mitt i inspelningsprocessen av andra delen nu, och då dimper det plötsligt ner recensioner. Jag var helt oförberedd på det. Till en början kände jag: Jag pallar inte. Jag hade recensioner i bakhuvudet kanske en och en halv dag. Men jag har släppt det nu, faktiskt.

Skivtiteln ”Buren” är dels en hyllning till ljudkonstnären John Cage, dels ett ord som speglar två svåra sidor av vuxenlivet.

Den kan uttalas med betoning på valfri vokal.

– Man vill bli buren, fast man ska vara vuxen och sådär. Det lever kvar. Samtidigt är man liksom innestängd i sig själv, sina brister och sin längtan, säger Anna Järvinen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julklappstips! Zlatans nya bok "Adrenalina" släpps snart – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Järvinen