Robyn

Robyn och Carola joinar musikeliten

Av: 

Ann Edliden

MUSIK

Nya namn i ”Swedish music hall of fame”: Glad att de fångade mig innan jag dog

De ska ha haft stor betydelse för svenskt musikliv och ha debuterat senast för 20 år sedan.

Robyn kvalar in i ”Hall of fame” nätt och jämnt med debutplattan från 1995.

– Om jag vetat att jag skulle stå här en dag med mina barndomsidoler så hade jag svimmat, säger sångerskan.

Tio nykomlingar i svenska musikhistoriens ”Hall of fame” presenterades under torsdagen. Uppsatta på väggarna en trappa ner i ABBA-muséets lokaler sitter förra årets invalda, som så gott de kunnat också fått vara med och bestämma årets nytillskott. Äldst av de levande är Gullan Bornemark, yngst hittills är Robyn.

– Jag är glad att de fångade upp mig innan jag dog, jag är ändå 87 år, säger Gullan.

De barndomsidoler som Robyn gläds åt att befinna sig i sällskap med är Neneh Cherry, och Carola Häggkvist. Den senare beskrivs i juryns motivering med orden ”som artist är Carola så unik att hon inte ens behöver ett efternamn.”

– Jag är lite extra glad att min storfavorit Alice Babs valts in. Alice var banbrytande, hon vågade sticka ut hakan. Jag har förstås lyssnat mycket på ABBA och även på Ebba Grön faktiskt, säger Carola Häggkvist och räknar upp förra årets invalda i den prominenta skaran artister.

Dansband saknas

Juryn, bestående av musikjournalisterna Jan Gradvall, Per Sinding-Larsen, Ametist Azerdogan och Kerstin Behrendtz, har valt ut personer som haft stor betydelse för populärmusikens utveckling i Sverige. Jan Gradvall säger till Nöjesbladet att man kommer att försöka bredda urvalet ytterligare i framtiden.

– Den vanligaste frågan jag fått är "varför är det inga dansband med?". Och naturligtvis kommer dansband att väljas in, men folk får ha lite tålamod. Dansband är en jätteviktig del av svenskt musikliv så vi vill absolut ha med dem. Carola till exempel är ju folklig och det kommer absolut bli fler sådana artister, säger han.

Bäst sammanfattar Gullan Bornemark utnämningen när hon svarar på frågan ”när förstod du vilket intryck du gjort på musiksverige?”

– Det kommer väl i morgon kanske, säger hon.

  Vilka saknar du i Swedish music hall of fame? Kommentera nedan!

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Robyn

Neneh Cherry

Alice Babs

Carola Häggkvist

Abba

Swedish Music Hall of Fame

Gullan Bornemark