Lars Ulrich får skulden för låg bas på skiva

MUSIK

"...And justice for all"-gåtan är nu löst

1 av 4 | Foto: Åldrade giganter Robert Trujillo, 48, James Hetfield, 50, Kirk Hammett, 50, och Lars Ulrich, 49, känner av åldrandet. ”Varje gång vi går av scenen gör vi det med ett leende, för vi har tagit oss igenom en show till”, säger Ulrich.

Det har gått 27 år.

Nu avslöjas hemligheten bakom Metallicas märkliga ljud på skivan ”…And justice for all”.

– Det är en skam, säger en studiomedarbetare.

Ända sedan Metallica gav ut "...And justice for all" 1988 har fansen undrat varför basen är så svår att höra. 27 år senare avslöjas nu sanningen. Steve Thompson, som mixade albumet, säger i en intervju med Ultimate Guitar att bandets trummis Lars Ulrich tvingade honom att sänka basen.

– Han sade "jag vill att du sänker basen så mycket att det knappt hörs". Jag sade "du skojar, va?", berättar Thompson.

Hotade att sluta

Han hotade att säga upp sig men blev övertalad att fortsätta jobba – och basen förblev ohörbar. När Metallica långt senare valdes in i Rock and Roll Hall of Fame träffades Thompson och Ulrich på nytt. Den sistnämnde ska då ha frågat vad som egentligen hände med basen på skivan.

– Han frågade mig faktiskt det. Jag ville knocka honom på plats. Det är en skam eftersom det var jag som fick skit för ljudet, säger Thompson.

"...And justice for all" var Metallicas första skiva med Jason Newsted. Han tog över som basist efter Cliff Burton som dog 1986 när Metallicas turnébuss kraschade i Sverige.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Metallica

Metal

Hårdrock