Hiphopens elakaste rockstjärna briljerar

Det finns en ny sheriff i stan och hon heter Cardi B.
Det finns en ny sheriff i stan och hon heter Cardi B.

ALBUM Rapparen Cardi B går inte att jämföra med någon annan just nu. Hennes debutskiva är hårdast i år.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Cardi B
Invasion of privacy
Atlantic/Warner


HIPHOP ”Get money, go hard.”

I inledande ”Get up 10” levererar Cardi B en lika hård programförklaring som när 50 Cent sammanfattade sina ambitioner i titeln på sitt debutalbum ”Get rich or die tryin’”.

Cardi B heter egentligen Belcalis Almanzar. Hon föddes och växte upp i Bronx i New York. ”Binderella” började jobba som strippa när hon var 19 år gammal och säger att det räddade hennes liv. Det var där hennes klassresa började.

Via Instagram och tv-serien ”Love & hiphop: New York”, som följer olika personer förknippade med östkustens hiphopscen, blev hon en växande stjärna.

Men det var singeln ”Bodak yellow” som utrustade karriären med lyftraketer från Nasa och sköt upp Cardi B i stratosfären i fjol. Hon blev bland annat den första kvinnliga solorapparen som toppade Billboard-listan sedan Lauryn Hill och låten ”Doo wop (that thing)” 1998.

”Invasion of privacy” är i sin tur den mest omtalade albumdebuten på flera år. Musiken och texterna är glädjande nog lika underhållande och tuffa som hennes person.

I ”Best life” beskriver hon sig som en mix av Biggie och 2Pac utan att blinka. Spottade du just ut en munfull Hennessy av vrede? Lugn. Vaska inte dyr dryck. Det här handlar inte om att ranka rappare. Poängen är snarare att gör årets hårdaste kalsongryck på, exempelvis, den mansdominerande spellistan ”Rap caviar” på Spotify.

När Cardi B är som råast skulle ”Invasion of privacy” kunna byta omslag med mixtapen ”Gangsta bitch music vol. 1” där hon sitter i baksätet i en limousine med perfekt hår och dricker Corona medan ett tatuerat muskelberg går ner på henne.

Det är ingen tvekan vem som bestämmer i rummet. Hon ger dock generöst mycket utrymme åt andra stjärnor på skivan som Chance The Rapper, Migos, Kehlani och 21 Savages. Och när SZA kliver in genom repen i avslutande ”I do” känns det som en titelmatch i tungviktsboxning.

”Invasion of privacy” dundrar fram med hittiga ”Bodak yellow”-bangers och lugnare mid jams. Trap där rösteffekter fungerar som en extra virvelkagge möter intensiv r’n’b.

Cardi B är rakt i genom lika galen som Missy Elliott, skriver roligare om sex än Lil’ Kim och är lika självutlämnande som Eminem.

Frågan är dock om man behöver jämföra Cardi B med någon annan. När hon bokade av sitt framträdande på Roskilde blev konsertsommaren genast flera grader kallare. Hon väntar nämligen barn med Offset i Migos.

Hennes rapstil är mer 90-tal än trap och Soundcloud-mummel. Det finns även andra saker som ekar av hiphopens gamla och våldsamma guldålder.

Cardi B svär sig till gangstergänget Bloods. Efter att hon lade ut en bild där hon bar en blå päls på Instagram uppfattade dödsfienderna i Crips bilden och meddelandet som ett hån. Säkerheten fick bland annat förstärkas under hennes framträdande på NBA All-Star Weekend i Los Angeles i februari.

Egentligen är historien lika gammal som Jerry Lee Lewis. Samtidens största rockstjärnor riskerar alltid att sprida fantastisk musik och en aptit för förstörelse omkring sig.
BÄSTA SPÅR: ”Get up 10”, ”Money bag”, ”I do”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

Årets 99 bästa låtar
Publisert:

LÄS VIDARE