Påminner om en musikalisk panikattack

Natasha Azarmi rankar årets 10 bästa album

Angel Olsen gjorde i år sin skickligaste och mest känslosamma skiva hittills.
Angel Olsen gjorde i år sin skickligaste och mest känslosamma skiva hittills.

ÅRETS ALBUM Angel Olsen sjöng hjärtat ur kroppen på sitt mest känslosamma album hittills.

1 ALL MIRRORS (ANGEL OLSEN)
Hur beskriver man ett album som är överväldigande från början till slut? Redan när Angel Olsen inleder med storslagna ”Lark” sjunger hon hjärtat ur kroppen. Det är filmiskt, dramatiskt men framför allt oförutsägbart.

Genom åren har Olsen hittat hem i det ångestfyllda oavsett om hon ägnat sig åt intima folkballader eller energisk indierock. Nu har dramaturgin i hennes känslosamma värld blivit allt större och ”All mirrors” är på många sätt ett krävande album där varje liten vändning behöver lyssnarens totala närvaro och uppmärksamhet. Isande tystnad bryts av explosiva stråkar som skakar om ljudbilden och påminner om en musikalisk panikattack.

Men trots att resan börjar i sorg och förtvivlan är Olsens fjärde album det mest hoppfulla hon har gjort. Hon utforskar sina mörkaste sidor när hon i titelspåret står framför spegeln och är missnöjd med vad hon ser: ”Standing, facing, all mirrors are erasing/Losing beauty, at least at times it knew me”, sjunger hon. Sången har växlat från hennes nonchalanta ton till påtaglig sorg och uppgivenhet. Men mot slutet av albumet, i ”Tonight”, börjar hon i stället se ljuset:

”I like the air that I breathe/I like the thoughts that I think/I like the life that I lead/Without you.”

Det är hennes mest känslosamma och skickligaste verk hittills. Ändå, eller kanske just därför, känns det som att det bästa ännu väntar för Angel Olsen.


2 GHOSTEEN (NICK CAVE & THE BAD SEEDS)
Vissa sorger är så outhärdliga att många ser till att aldrig prata om dem. Men Nick Cave gör det om och om igen. ”Ghosteen” är det första albumet som helt handlar om sonen Arthurs bortgång, en fruktansvärd händelse som artisten tacklat både på scen, skiva och via hemsidan The Red Hand Files. Alltid med en smärtsam ärlighet, oavsett plattform. Här går han igenom sorgens olika faser med hjälp av vackra metaforer och råa konkreta bilder. Det är en ständig dragkamp mellan att tappa all tro och finna lite hopp.
Men det slutar i stället i en nedbruten urladdning där han berättar om sonens fortsatta närvaro: ”There’s nothing wrong with loving something you can’t hold in your hand”.

Det borde inte vara möjligt att komma någon så nära bara genom ett par hörlurar.


3 (IMMUNITY) CLAIRO
För två år sedan satte sig Clairo framför webbkameran hemma i sovrummet i Massachusetts för att spela in en musikvideo. Videon blev viral och plötsligt stod hon med ett skivkontrakt i handen. Tillsammans med producenten och tidigare Vampire Weekend-medlemmen Rostam Batmanglij fångar hon tonårens mest avgörande stunder och sjunger med så mycket närhet att det känns som att få ett samtal från en nära vän. Det handlar om att bli kär i sin bästis men hålla tyst om känslorna. Om paniken i att träffa sitt ex på en hemmafest. Om att vara euforiskt lycklig och om att inte vilja leva alls. Jag kan i skrivande stund inte komma på något annat album som skildrar ungdomen lika bra.


4 SCHLAGENHEIM (BLACK MIDI)
En exceptionell debut som aldrig tappar fart eller kvalitet. Genom albumets nio låtar spelar Londonbandet som att livet hänger på hur hårt de tar i.


5 WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? (BILLIE EILISH)
Från sovrummet har Billie Eilish och brodern Finneas tagit minimalistisk pop till en ny banbrytande nivå.


6 CRUSHING (JULIA JACKLIN)
När Jacklin sjunger om att hitta tillbaka till sig själv mitt i uppbrottet av ett giftigt förhållande är hennes texter rakt igenom enastående.


7 EVERYTHING THAT MAKES YOU HAPPY (BLAENAVON)
En rå och innerlig skildring av psykisk ohälsa.


8 SUCKER PUNCH (SIGRID)
Crème de la crème av skandinavisk pop.


9 LOST GIRLS (BAT FOR LASHES)
I en parallell värld gör Jean-Luc Godard och Steven Spielberg film ihop och frågar Bat For Lashes om hon kan skriva ledmotivet. Resultatet blir ”Lost girls”.


10 FATHER OF THE BRIDE (VAMPIRE WEEKEND)
Genomarbetat ner till minsta detalj.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE