Maiden har slutit fred

MUSIK

Efter bråk och interna slitningar är hårdrockens giganter tillbaka

1 av 3 | Foto: Iron Maidens basist Steve Harris tvekar inför bandets framtid.

LONDON

Förra skivan kostade ett jättebråk.

Nu har Sverigevännerna Iron Maiden landat sitt fjortonde album - så snabbt och smärtfritt att medlemmarna blev oroliga.

- Det kändes som något var fel, säger basisten Steve Harris till Aftonbladet.

Inte ett enda gräl.

Inte ens lite gubbigt smågnabb.

Iron Maidens nya album "A matter of life and death" är färdiginspelat och det har gått rekordsnabbt.

Förklaringen är enkel. Stämningen i bandet är mer harmonisk än någonsin och alla har förberett sig ordentligt. Eller som Steve Harris utrycker det: "Nicko kunde låtarna mycket bättre den här gången."

Bråkade jämt

- På varje skiva brukar jag ha ett gräl med Nicko om arrangemang och sådant. Den här gången hade vi inga alls och det gjorde oss oroliga. Det måste vara något fel, säger Steve och skrattar.

Trummisen håller med, men har en annan förklaring:

- Jag tror att mycket beror på att jag varit mognare den här gången. Jag har tagit hänsyn till vad låtarna behöver, inte vad jag helst vill spela, säger Nicko McBrain.

Annat var det när förra plattan "Dance of death" blev till för tre år sedan. Steve och Nicko hade sedvanliga gräl om låtarna, men den här gången spårade det ur.

- Det gick så långt att vi stod och skrek åt varandra. Jag var så arg att vi nästan började slåss, säger Nicko.

Aftonbladet är på plats i London för Iron Maidens pressvecka. Och det är en av de där skruvade tillställningarna. De som sett utifrån snabbt framstår som en blandning av lätt absurda och behagligt galna.

Lämnar London

Inbjudna journalister från Skandinavien, England och Japan sätts på en buss. Ingen tycks riktigt veta vart vi ska, bara att vi får "räkna med en och en halv timmes restid".

90 minuter senare har vi lämnat Londons betongdimmiga kärna och kört rakt in i ytterområdenas Robin Hood-gröna trollskog. När vägen inte kan bli smalare är vi framme vid Sarm West Studios, platsen där Iron Maidens nya kloss är inspelad och ska presenteras.

Hård säkerhet

En tjej i 20-årsåldern klädd i kort sjuksköterskeuniform agerar vakt där murvelkåren får lämna in allt ifrån kameror till mp3-spelare. Givetvis helt omöjliga att dokumentera britternas 72 nya hårdrocksminuter på.

Men inget lämnas åt slumpen. Skivan är två månader bort och säkerheten rigorös.

Tre sjuksköterskor till går omkring som värdar. Mest av allt ler de.

Nicko McBrain spatserar omkring i trädgården och visslar.

I ett rum någonstans mellan jättebord av mat, utomhuspool och ett militärtält fyllt med arkadspel avslöjar Steve tanken bakom titeln "A matter of life and death".

- Sex, sju låtar på skivan berör religion och krig. Religion har orsakat mänskligheten mer död, smärta och misär än något annat. Och vi tycks aldrig lära oss. Otroligt, säger basisten.

"Ett liv efter Maiden"

Men trots titeln och bandets utpräglade lojalitet till fansen syftar den inte till Iron Maiden. Sextetten mår prima i dag men Steve tvekar inför framtiden:

- Ända från början har jag sagt att Iron Maiden kommer att göra 15 studioalbum. I så fall är det bara ett kvar och det gör mig ledsen, säger han allvarligt och fortsätter:

- Det finns ett liv efter Maiden. Och det finns mycket jag skulle vilja göra som jag inte har tid med nu. Visst skulle jag sakna bandet, men det finns ingen anledning att leva i det förflutna. Vi skulle nog göra en del människor förbannade om vi gav upp, men den dagen vi inte har lust längre är det slut, säger han.

Iron Maiden är på liv och död.

Men inte till varje pris.

Betyder järnjungfru

Läs mer:

Joacim Persson