Aldrig fantastiskt

Publicerad:
Uppdaterad:

Men ”In your honor” är det bästa och viktigaste Foo Fighters gjort

Foo Fighters

In your honor (rock)

Hans bakgrund hinner alltid ikapp – för många kommer han jämt att vara ”den där trummisen i Nirvana”. Trots att han bara medverkade i Kurt Cobains epokgörande självdestruktivitet i tre och ett halvt år.

Dave Grohl har däremot lagt ner ett helt decennium på att bygga om hobbyprojektet Foo Fighters till MTV-generationens största punkpopband vid sidan av Green Day. Ur det perspektivet är hans förhållande med Nirvana oförskämt kort. Så kort att det nästan ger en skev och orättvis bild av hans karriär.

Men det går inte att låtsas som att albumet ”Nevermind”, singeln ”Smells like teen spirit” och Cobains olyckliga dejt med ett hagelgevär i april 1994 aldrig hände. Det är lika svårt att tro på att Foo Fighters kan göra en skiva som skriver om rockhistorien.

The Foos är ett annat band i en annan tid. Och även om ”In your honor” aldrig blir en fantastisk upplevelse är dubbelalbumet på många sätt det bästa och viktigaste gruppen gjort.

På första cd:n är allt status quo. Kvartetten avlossar en rad ursinniga utbrott där attacktrummorna, taggtrådsgitarrerna och Grohls stämbandsstrimlande sång försöker överrösta popmelodierna. Höjdpunkten är den fradgatuggande och svartsjuka bekännelsen ”Best of you”.

På den andra och akustiska cd:n avslöjar Dave Grohl dock den verkliga ambitionen med skivan – att förändra den begränsade punkpopformeln, att riva sönder de ursprungliga blåkopiorna för att i framtiden kunna presentera en grupp som kan skriva, spela in och ge ut musik utan att behöva ta hänsyn till genrer och regler.

Det handlar kanske inte om några revolutionerande eller nydanande idéer. Men det känns ganska oväntat att Dave Grohl gör en bossajazzduett med Norah Jones i ”Virginia moon”. Eller att de bästa spåren låter som att fyra vuxna skateboardkillar arrangerat en folkpicknick med Velvet Underground bland blommor, humlor och bin. Eller att ”Cold day in the sun” hade kunnat ligga på något av Wilcos tidiga album.

”In your honor” är inte, som vissa påstår, årets stora rockalbum. Den titeln förtjänar gruppen först när de släpper sin greatest hits-samling om två eller fem år.

Men kreativt sett öppnar skivan upp nya möjligheter för Foo Fighters musik.

Fortsättningen kan låta precis hur som helst.

Lyssna också på:

Markus Larsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN