”I en bättre värld hade han varit en större artist”

avHåkan Steen

MUSIK

Steenkakan – Håkan Steen om veckans retro

Love Antell

Hitsville Haninge – Samlade spår 2003-2014

Amigo/Cosmos/Playground

POP Att den snart ”Så mycket bättre”-aktuelle Love Antell döper sin första samling till ”Hitsville Haninge” – en referens till klassiska skivbolaget ­Motown, som brukade kallas ”Hitsville USA” – känns rimligt och konsekvent.

För han är en av de där musikerna som ibland kallas misslyckade rock­journalister, de som kan pophistorien och gärna ­visar det i sin egen musik.

När han slog igenom med bandet Florence Valentin fick han också både ris och ros för den ganska uppenbara ambitionen att ­göra The Clash och ­Dexys Midnight Runners på nåt slags uppdaterad Ebba Grön-svenska.

Nu, efter tre Florence-album och ett i eget namn, är skeptikerna betydligt färre och Antell har hittat en tydligare egen identitet som artist.

Dessutom, och framför allt: de här väl valda 14 låtarna ger full täckning till titeln. Antell skriver verkligen hits, slagkraftig pop full av soul och hopp. I en lite bättre värld, där fler ­orkat lyssna på osminkade texter om livet på Stockholms skuggsidor, ­hade han förmodligen varit en betydligt större artist.

”Hitsville Haninge” är en utmärkt introduktion i väntan på kommande februari-albumet ”Barn av Amerika”.

BÄSTA SPÅR: ”Pokerkväll i Vårby Gård”.

ARTIKELN HANDLAR OM