De är nära fulländning

MUSIK

The Haunted

GÖTEBORG

Det är bara att tacka och ta emot.

The Haunted är redan Sverigebäst på skiva - och nu är de ytterst nära fulländning även live.

Foto: FÖRKROSSANDE BRA The Haunted har lite att leva upp till. Fem plus närmare bestämt. På turnépremiären i Göteborg gör de sitt bästa - och toppbetyget är nära.

Fem plus förpliktar, det vet The Haunted säkert väl om. När de nu, i och med rykande färska tredjeplattan "One kill wonder", har tagit steget upp i den svenska metallens elitserie duger det inte med att göra bra ifrån sig.

Det krävs helt enkelt något extra - även på scen.

Förkrossande tända

Det vore att smörja egot väl mycket att tro att min fullpottrecension av tidigare nämnda mästerverk i Puls har gjort bandet än mer taggat, för sådana lovord behöver de egentligen inte. Men kanske har den gett en extra push i ryggen, för så här tända, fokuserade och förkrossande har jag inte sett dem sedan Dynamofestivalen i Holland 1999.

Gitarristerna Patrik Jensen och Anders Björler blandar mördarriff med harmonier och rytmsektionen, signerad danske trummisen Per Møller Jensen och Jonas Björler, är så tajt och kompakt att inte ens en tandpetare kan slinka igenom deras taktfasta mullervägg.

Kaxig citatmaskin

Och Marco Aro, ja, han är som han är. En kaxig citatmaskin som växer för varje spelning, vilket tar "God puppet", "Chasm", "Bury your dead" och "Shadow world" ännu ett steg närmare perfektion.

Dock behövs den där sista tillskruvningen för att The Haunted ska bli precis så hårda och knivskarpa som de är på skiva. Men den kommer, var så säkra.

The Haunted

Mattias Kling

ARTIKELN HANDLAR OM