Musik

Friends skiljs som vänner

MUSIK

Fansen kommer inte att känna igen oss

De gick från dokusåpa till Melodifestivalvinst.

Nu har Friends för sista gången spelat tillsammans.

En saga är till ända och medlemmarna går skilda vägar.

Men skiljs Friends som vänner?

Och vad händer med Kim, Nina, Kristian, Stefan och Tony nu?

De senaste tre åren har Friends varit ett av Sveriges populäraste band.

Segern i den svenska Melodifestivalen, och femteplatsen i schlager-EM i Köpenhamn, är gruppens största framgångar, tillsammans med guldskivor och stora skaror av fans.

Men redan i somras började rykten gå kring bandet. Det sades att de var på väg att splittras.

Och i höstas blev rykten till sanning.

Friends meddelade att de skulle gå skilda vägar till 2003.

– Det är skrämmande att lämna Friends, att inte ha de andra bakom sig, säger Nina Inhammar.

”De är inte överens”

Medlemmarna menar att uppbrottet inte har att göra med oenigheter inom gruppen utan helt enkelt med ett hektiskt arbetsschema, under fjolåret gjorde gruppen 150 spelningar, och att de alla vill prova på något nytt.

– När vi kom in i en lugn period fick vi tid att känna efter och beslutet var enhälligt. Nu ska vi alla göra egna karriärer, säger Kristian Hermanson.

Körde du för hårt med dem?

– Nej för fan, de har inte spelat mycket alls på senaste tiden. Det handlade om att de inte kom överens rent internt. Det är tråkigt när ett band inte kan komma överens och inte kan fortsätta därför, säger Bert Karlsson.

Friends saga fick en ovanlig början. Skivkungen Bert Karlsson ville göra dansbandsmusik till ungdomarnas melodi.

Han valde ut fem unga musiker, Tony Haglund, Kristian Hermanson, Stefan Brunzell, Nina Inhammar, Marko Siila och Paula Pennsäter (som senare lämnade Friends för Wisex och ersattes av Kim Kärnfalk), att bilda ett band. Ingen av dem kände varandra sedan innan och hela proceduren, från bandets start fram till första skivsläppet, dokumenterades av tv-kameror till dokusåpan ”Friends på turné” i TV 4 1999.

– Jag var oerhört tveksam först, till att sätta ihop ett band överhuvudtaget och till att kunna fylla ett helt program med dem. De spelade ju för fan i en lada, säger Bert Karlsson.

Många frågade sig om Friends skulle överleva när dokusåpan tog slut.

Svaret blev ja.

Dansband för yngre – av yngre – blev en succé.

– Ingen av oss skulle göra om dokusåpan igen men vi ångrar ingenting. Vi har allt att tacka därifrån, säger Kristian Hermanson.

Sista spelningen

I går kväll gick det att se Friends för sista gången tillsammans i tv i ”Agnetas nyårskarameller”.

Efter det skiljs de åt.

Stefan Brunzell kommer att fortsätta som frilansande musiker, Tony Haglund vill göra en soloplatta och Kristian Hermanson spelar in en skiva med sitt gamla pop/rock-band.

Namnet lever kvar

Sångerskorna Kim Kärnfalk och Nina Inhammar har planer på att fortsätta tillsammans – med en poppigare framtoning. Första singeln beräknas släppas redan i vår.

– På ett eller annat sätt kommer jag fortsätta mitt samarbete med dem. Vi har ju investerat i namnet och i dem, säger Bert Karlsson.

Vad som kommer att hända med namnet Friends är ännu oklart men Bert Karlsson har planer.

– Namnet kommer nog att återuppstå i en annan form. Absolut. Om det blir med dem igen eller med några andra återstår att se, säger han.

Den sista live-spelningen gjorde Friends inför fansen på Rondo i Göteborg 15 december.

– Fansen kommer nog inte riktigt att känna igen oss i den nya musik vi kommer göra på skilda håll, men vi får hoppas att de följer med, säger Kristian Hermanson.

– Vi gjorde 10 år på 3 och har upplevt så mycket tillsammans. Det är klart att det är vemodigt att säga adjö men samtidigt väldigt spännande, säger Nina Inhammar.

Från dokusåpa till schlagersuccé

Linda Hjertén

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik