En dag med Marit

Publicerad:
Uppdaterad:

Bergman är hela Sveriges nya älskling

1 av 5 | Foto: Henrik Brunnsgård
Marit börjar dagen med ett besök hos Annika Lantz i P3.

Marit Bergman är redan kritikerfavorit. Den här våren ska hon bli hela svenska folkets älskling med nya skivan "Baby dry your eye". Puls var med under en av hennes många promotiondagar.

Mitt mission är att hänga Sveriges just nu mest hyllade artist i hasorna under en heldag och kolla hur det funkar med marknadsföring för massorna. Vi har faktiskt lyckats nästla oss in just den dag som skivan släpps. Punktliga som vi är ringer jag och fotografen Henrik på dörren till BMG:s kontor i Gamla stan kvart i tio. Skivbolags- representanten Sara Carlsson, som ska vara med oss hela dagen, tar emot. Marit är på väg. När hon kommer fram hoppar vi in i hennes taxi med destination Sveriges Radio och Annika Lantz, som Marit ska vara gäst hos.

Det första jag lägger märke till är att Marit har lagt en hel del skön grön ögonskugga kring ögonen. "Lantz i P3" sänds ju numera i SVT också, så det gäller att se fräsch ut. Marit har gjort ett bra jobb med makeupen, men skenet bedrar. Hon är inte alls pigg och nyter, utan bakfull efter sin releasefest kvällen före.

- När det är mycket folk märker man inte att man dricker. Man blir liksom inte full. Man bara häller i sig, säger hon för att förklara dagsformen.

Hon pratar på om den dryga bartendern från gårdagen och verkar inte ett dugg nervös för att prata i radio i direkt sändning.

- Jag har pratat en hel del i P3. Jag glömmer bort att jag är i radio och blir flamsig. Men det gör inget, för Annika Lantz är ganska flamsig själv.

Marit är lugn i största allmänhet, trots att Henrik är på henne med kameran som en igel. Men hon börjar väl bli van vid kameror i nyllet.

När vi väl är lotsade genom Radiohusets korridorer till studion hälsar alla på varandra och producenten går igenom körschemat och vad som gäller. Och Marit är rätt van vid scheman i promotiondagar som dessa.

- Sara ger mig hela tiden sådana där scheman som man fick i skolan. Det står när jag får ta paus och när det är lunch, säger hon och slår sig ner med ett glas vatten - oroad för sin uttorkade kropp.

Det är hennes tur att gå in tjugo över tio. Annika börjar med att prata om det märkliga i att tidningarna just nu skriver saker som "Nu är det dags för Marit Bergman att slå igenom", som om det rådde koncensus. Marit förklarar det hela med att det blir en dominoeffekt:

- Om en eller ett par inflytelserika personer säger att en skiva är genombrottet, då tror alla att den är det.

När vet man att man har slagit igenom då? undrar Annika.

- När folk börjar gräva i gamla synder. Jag hoppas det inte blir så för jag har gjort så många dumma saker i mitt liv. Det finns till exempel så himla mycket nakenbilder på mig, svarar Marit och skrattar.

Samtalet fortsätter länge, och det är verkligen rätt flamsigt. Producenten är helnöjd med Marit, som hon trodde skulle vara en mycket blygare tjej.

När stackars Marit väl kommer ut är klockan ett och man måste ge henne en eloge med tanke på gårdagen - och med tanke på att det hon trodde skulle vara en sändning på 20 minuter blev två timmar. När hon har spelat in ett par "säg" till webbradion (typ "Hej det här är Marit Bergman och ni lyssnar på P3 Star") - eftersom hon är väldigt populär bland lyssnarna - lämnar vi studion och ringer en taxi. I bilen berättar Marit om första singeln "Adios Amigos":

- Vi har intellektualiserat låten väldigt mycket i efterhand. Vi skrev den på fyllan och tänkte inte så mycket på budskapet, men nu när vi har pratat med journalister om den så har den fått en feministisk mening.

Vid halv två stiger vi av i Gamla stan, där vi ska luncha. Jag passar på att ställa lite frågor. Marit ska ju marknadsföra sin skiva, så hon kan väl inte räkna med att få käka i lugn och ro?

Du har blivit jättehyllad. Är det inte lätt att det...

- Stiger en åt huvudet? Jo, jag är helt uppe i det blå nu. Jag tänker gå omkring och tro att jag är bäst ett tag. Man får passa på.

Hur ska du slå igenom hos den breda massan?

- Det är skivbolagets problem. För mitt eget bästa vore det superkul om skivan sålde mycket, men jag kan bara göra en jättebra skiva, jättebra spelningar och vara med på intervjuer. Resten är bortom min kontroll.

Gör du hemskt mycket promotion?

- Ja, så jag känner mig kass ibland. Det känns dåligt att prioritera bort vänner och pojkvän. Jag försöker tänka på att de är viktigare än det här, även om det är världens roligaste jobb.

Är all promotion kul?

- Nej. Vissa vill typ sätta dit en och göra grävande nöjesjournalistik. Det tycker jag är lite konstigt. Men det känns som om jag har bättre journalister den här vändan. Förra skivan fick jag mycket vikarier, typ. Nu får jag lite högre klass, haha.

Skivan känns väldigt lycklig. Är du lika glad som du låter?

- Det är konstigt, men jag trodde att det skulle bli en ledsen skiva. Jag har varit jätteolycklig och skrivit olyckliga texter och ändå råkade det bli en glad skiva. Det är för att mina låtar är väldigt schlageraktiga i sin uppbyggnad.

Hur ser sommaren ut - mycket festival spelningar?

- Jag tror det. Men vi avvaktar lite, för att få upp gagerna. Om den här skivan går bra så kan vi få jättemycket pengar. Och det vill vi gärna ha för vi har inga.

Efter maten åker Marit hem och vilar, men snart är det mer promotion. Kvart i sex är jag i Skivfönstret vid Skanstull i Stockholm, där Marit ska spela och signera skivor. Man undrar hur det hela ska funka i den lilla butiken, men bandet ska tydligen spela bakom kassan och Marit sitta på disken.

Det är redan fans i butiken. En är 11-åriga Karin Östlund, som visar sig vara samma tjej som pratar på outrot på "Baby dry your eye". Hon har känt Marit sedan hon var sex år och hjälper till lite här och där.

- Marit var gift med min kusin och då lärde vi känna varandra. Jag är ett fan, men vi är typ bästisar också, förklarar hon.

Butiken börjar fyllas. Det är mycket klassiska popmänniskor - unga tjejer med svart hår, stuprörsbrallor, tandställning och svarta Converse - men en hel del annat folk också. När klockan är halv sju är det tjyvtjockt och Marit börjar spela. Hon börjar med "Place your bets" och det är gulligt att se att några tjejer redan har lärt sig texten.

Efter det bejublade framträdandet är det skivsignering och kön ringlar sig runt skivdiskarna. Det tar ganska lång tid för Marit att skriva på alla skivorna och affischerna som folk kommer med, men hon verkar hur glad som helst - även när en packad gubbe kommer fram och klagar på att hon spelade för få låtar sist han såg henne.

När alla har gått ringer någon till butiken i panik. Det är livsviktigt att denne någon får ett par plattor signerade.

Det verkar som om folket redan har börjat ta Marit till sina hjärtan.

Arkiv Marit Bergman

DALARNA ROCKAR! KOLLA SJÄLV...

Karolina Fjällborg

Publicerad: