Jessica Andersson väcker skratt och tårar

Publicerad:
Uppdaterad:
Jessica Andersson imponerar i sin första soloshow någonsin.
Foto: Nora Lorek/ Rockfoto
Jessica Andersson imponerar i sin första soloshow någonsin.

MUSIK

KONSERT I sin första soloshow tar Jessica Andersson med sin publik på en resa genom karriären och väcker den ena starka känslan efter den andra.


Jessica Andersson
Turnépremiär: Lorensbergsteatern, Göteborg. Publik: 797 (utsålt). Längd: 1 timme och 45 minuter. Bäst: ”Mamma” som artisten tillägnar sin bortgångne mor och ”Aldrig, aldrig” som blir en vacker duett med sonen Liam på storbildsskärmen. Sämst: Inledningen lyser inte lika starkt som resten av showen.


GÖTEBORG. Första dejter är alltid kluriga och det är ofta klokt att hålla förväntningarna i schack.

Jag har inga större förväntningar när jag ska se premiärshowen av ”På dejt med Jessica Andersson”.

Särskilt tveksam blir jag när jag ser att artisten ska trycka in allt från AC/DC:s ”You shook me all night long” till sin egen ”Party Voice” under kvällens gång.

Det låter svårt och… rörigt.

Men Jessica Anderssons första soloturné är bland det skickligaste som spelats upp på en svensk scen på senare tid.

Med hjälp av det snygga manuset, som artisten jobbat fram tillsammans med Hans Marklund och Anders Lundin, berättar hon både ledigt och inlevelsefullt om den 17 år långa karriären.

Vi börjar i bland annat lunchmötet där hon övertalade en tveksam Bert Karlsson om att vara med i hans gamla dokusåpa Fame Factory – han var inte så förtjust i det faktum att hon var gravid just då.

Bakom humorn finns nämligen starka berättelser om att slå sig fram i en bransch full av män.

Och om att äga sin egen kropp och sexualitet.

Hon berättar att Karlsson kritiserat hennes korta byxdress när hon sjöng låten ”Kalla nätter” i Melodifestivalen 2006. Han menade att kläderna stal fokus från låten.
– Jag fattar inte. Jag hade ju ingenting på mig, skojar Jessica Andersson till publikens skratt.

Hon blickar även tillbaka på de övriga sex gånger hon tävlat i Mellon.

16 år gamla genombrottslåten ”Give me your love”, som hon vann hela tävlingen med tillsammans med duon Fame, skapar allsång och får en sprudlande energi att sprida sig genom salongen. Personen bredvid mig skriksjunger.

Men mitt i glädjen kommer ofta något som hugger till i magen.

Bakom artisten syns bilder från barndomen och hon berättar om blodiga familjebråk och om rädslan av att gå hem för att man inte vet vad som väntar; en nykter mamma eller en full mamma.

Jessica Andersson förlorade sin mamma för ett halvår sedan och låten som hon dedikerar till henne är fullkomligt hjärtskärande. ”Jag hann älska dig”, sjunger hon och står med armarna utsträckta mot himlen.

Jag hade inga förväntningar när kvällen började. Men jag går därifrån berörd, med både skratt i magen och klump i halsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE