Årets hårdaste krock: Pudlar mot bergatroll

avMattias Kling

1 av 3

NORJE. Publikrekord – igen.

Ett program som redan på pappret knäcker förra årets – igen.

Bara de surmulna molnen och den förlamande kylan hotar ett riktigt hett veckoslut.

Att hårdrockare är ett tåligt släkte är en sanning som bekräftas gång på gång.

Så även nu.

Då Sveriges BNP drar hakan i backen, organisationer slimmas till anorexiformat och folk förlorar jobbet enligt en industriellt effektiv löpande band-princip – då snyter Sweden Rock Festival till sig ett nytt publikrekord. Precis som förra året. Och året dessförinnan. Ja... för nionde året i rad har ribban höjts ännu ett snäpp.

Det betyder att det i år kommer runt 34 000 rockhungrande och öltörstiga personer till ett friluftsområde i Sveriges armhåla.

Och det bevisar ännu en gång att hårdrocken är ett fenomen som inte låter sig styras av naturlagarna. Som periodvis kan bindas vid den offentliga skampålen och till synes dö en smula men som alltid kommer tillbaka förr eller senare, starkare än någonsin.

Så länge det finns mentala 15-åringar i alla åldrar kommer hårdrocken alltid att leva.

Förutom vädret – ja, jag vägrar sluta tjata om det – bjuder programmet i år på ett par rejäla krockar som kan kyla ner även den mest entusiastiske.

Redan i dag väntas en frontalkollision då Over The Rainbow äntrar Sweden Stage samtidigt som Hammerfall dundrar igång på Rock Stage. Men lördagen är värst, först tvingas samvetet välja mellan återförenade Forbidden och lika återgrupperade Electric Boys innan prövningen står mellan Europe och Immortal.

Snälla svenska expudlar eller elaka norska bergatroll?

Fortsättning följer.

Och det är precis på dessa sidor du får läsa resultatet.

ARTIKELN HANDLAR OM