Musik

Utmattande Imagine Dragons

Av: 

Per Magnusson

Imagine Dragons är konfetti och klatschiga refränger.

Foto: Björn Bergenheim/Rockfoto

MUSIK

KONSERT Imagine Dragons är arenarockens identitetskris personifierad.

Det är glädjande att Las Vegas-bandet kämpar för att ta den vidare.

De dåliga nyheterna är att det inte låter särskilt lovande.

Betyg: 2 av 5 plus
Imagine Dragons
Plats: Globen, Stockholm. Publik: 12 000, kanske? Längd: 2 timmar. Bäst:
”Forever young” för Tim. Och ”Thunder”, min favorit-Imagine Dragons-låt. Sämst: Stressiga ”Mouth of the river” är näst intill olyssningsbar.


Det kan verka som en saga, men det fanns en tid då rockbanden var ensamma regenter av arenorna.

Queen, Bon Jovi, U2.

Under början av tiotalet tog edm-dj:s över den positionen. De har även musikaliskt låtit sig inspireras av sina föregångare. Axwell & Ingrosso har till exempel släppt musik som har mycket gemensamt med rockbandet Journey.

I dag är rapparna de nya rockstjärnorna, tydliggjort på Post Malones enorma fjolårshit ”Rockstar”.

Coldplay – ett av få traditionella band som fortfarande stretar på – har sedan länge abdikerat till samarbeten med edm-akter som den hjärtebristande saknade Avicii och The Chainsmokers.

Kvar finns två band från Las Vegas: The Killers och Imagine Dragons.

Tre album – brottarhiten ”Night visions”, svalare uppföljaren ”Smoke + mirrors” och senaste ”Evolve” – har tagit Imagine Dragons från replokalen till arenor och ständiga reklamsynkar för stora amerikanska kedjor.

Konserten på Globen påannonseras av Johann Sebastian Bach i högtalarna och en film som försöker förklara homo sapiens skapelse. En högtravande ansats för ett band som mer än någonting annat är konfetti och klatschiga refränger.

Las Vegas-kvartetten påminner om fritidsgårdsbandet där alla medlemmar har olika musiksmak. En lyssnar på The Strokes, en annan på Mumford & Sons, en tredje på synthpop och en fjärde har en grej för gospel. I bandets maximalistiska Las Vegas-värld verkar ingen idé få stryka på foten. Resultatet är en stundtals oerhört utmattande musik.

I sällsynta fall – som ”Thunder”, bandets i särklass bästa låt – lyckas Imagine Dragons pussla ihop samtida element till någon form av egen och modern rock.

Men i kväll är det någonting annat än musiken som står i centrum. Den sorgliga nyheten om Avicii ligger som en svart filt över spelningen.

– Det har varit en svår dag för mig, säger sångaren Dan Reynolds från scenen.

När han innan låten ”Demons” – i deffad, bar torso – håller ett långt tal om sin tidigare depression känns det naturligtvis extra mycket just i kväll.

Till ett hav av tändare och tårar tillägnar han Alphavilles ”Forever young” vännen Tim Bergling, som Imagine Dragons gjort musik tillsammans med.

I slutet av låten lägger han till två textrader.

”Wake me up when it’s all over/When I’m wiser and I’m older”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Pete Doherty – toppen av världen eller botten av kanalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Musik

Musikrecensioner

Alphaville

Las Vegas

The Strokes

Post Malone

Mumford & Sons