Zara Larsson: ”Kommer alltid vara en party-pooping feminist”

avFrida Söderlund

Stjärnan om David Guetta, Bråvalla, Beyoncé och dödshot

1 av 4 | Foto: AFP
Zara Larsson.

Det är samma visa varje gång.

Hon går från att tycka att hon är sämst till att tro att hon är bäst i världen.

För Nöjesbladet berättar Zara Larsson om världssuccén, publikövergreppet på Bråvalla och varför hon inte tänker lägga sig platt för dödshot.

– Vissa artister tycker inte att de har skyldighet att ta ställning. Men jag kommer att fortsätta vara en party-pooping feminist, säger hon.

Att rabbla upp Zara Larssons senaste år är ett cv värdigt ett superstjärna.

En etta på Billboards danslista. Framträdanden i några av USAs största talkshows. En öppning för Beyoncé i London. Den officiella EM-låten tillsammans med världsstjärnan David Guetta. En miljard lysningar på Spotify. På lördag deltar hon i SVT:s nya storsatsning ”En kväll i New York”. Och nu; nominerad till en MTV VMA för Bästa nya artist.

För Zara själv fanns det bara ett sätt att kommentera det sistnämnda; med gråtande emojis på Twitter.

Med musikmogulen Roger Ames i spetsen har satsningen på svenska 18-åringen varit enorm.

– Det är kul och smickrande att folk tror mycket om mig! Det är mycket att leva upp till. Men jag känner att folk är taggade och vill höra albumet och ny musik. Det är tråkigt om det skulle vara tvärtom, skriver hon i ett mejl.

– Men jag har verkligen presenterats för världen och det är helt fantastiskt. Jag hoppas att det går lika bra för albumet och singeln. Jag hoppas på världsturné nästa år!

Tillbaka i studion

I september kommer albumet och, förhoppningsvis, en efterföljande turné. Men en liten en, till att börja med. Sedan måste Larsson tillbaka in i studion.

Hur har du förändrats under det senaste året?

 – Som person vet jag inte. Artist vet jag inte heller. Det är som att se en blomma växa, blomman kan inte se det. Klart jag har utvecklats men jag har inte sett det själv. Jag kollar liksom aldrig bak. Jag känner att jag har utvecklats på scen och som låtskrivare. Jag har även lärt mig stå upp för mig själv och mina åsikter.

För oss som sett på dig, och på din karriär utifrån, har känslan varit hela tiden att det känts rätt självklart att du kommer lyckas precis så som du vill. Har du någonsin varit orolig själv att det inte gått åt rätt håll?

 – Det är klart. Jag var rädd innan vi släppte ”Uncover”. Jag tänkte ”varför ska det gå bra för min låt?”. Men det gjorde det ju. Jag tänker samma sak varje gång. Man går från att tycka att man är sämst i världen till att tro att man är bäst.

I somras anmälde en tjej en våldtäkt som ska ha skett under Larssons konsert på Bråvalla. Zara tog till Twitter för att uttrycka sin frustration och de efterföljande dagarna blev en brinnande debatt om övergrepp och gärningsmän. Övergreppet i publikhavet var inte det första och kom heller inte att bli det sista under den svenska festivalsommaren.

Hur gick dina tankar och känslor efter det som hände?

– Jag tyckte att det var jättetråkigt såklart. Jag blev så jävla ledsen. Det är förjävligt. Folk vet ju ganska tydligt vad jag tycker och vad jag står för. Jag förstår inte hur man kan ha mage att göra det han gjorde. Jag önskar bara att folk kunde komma dit och ha kul.

Debatten som blossade upp tog en enorm omväg via detaljen i din tweet om att du hatar män. Många förstår exakt vad du menar, medan andra, mest män, är så arga att de skriver att de vill se dig död. Vad är det du önskar att dom förstod kring det du uttrycker dig om?

– Jag blir så förbannad och arg, jag tycker att det är larvigt att man drar fokus från det faktiska problemet till ett icke-problem. Jag tycker faktiskt inte att det är en debatt, varför ska man ens prata om det? Kan vi inte bara snälla prata om de riktiga problemen?

När jag började titta runt på Internet efter övergreppet, så insåg jag att det var väldigt få artister som vågade ta debatten fullt ut. Varför tror du att det är så?

 – Jag tror att det är mest för att de känner att de inte har någon slags skyldighet till att göra det och att det inte var inte var deras konsert. Att det inte är deras grej. Om man säger något får man skit och för att slippa det säger man inte något alls.

Hyllar Kakan efter Günther-grejen

Vad har fått dig att aldrig vackla, oavsett dödshot eller näthat?

– Jag vet inte. Jag har, helt ärligt, inte haft en enda person som har kommit fram till mig och sagt det folk skriver till mig via internet till mitt ansikte. Det har bara varit fina människor som har kommit fram. Om det är någon procent som har skrivit något negativt är det dubbla som har skrivit något positivt. Om jag bara skulle haft folk som skriver ”dö, dö, dö” så skulle jag inte orkat. Men nu är det ju inte så, det finns folk som tycker att jag är bra och det är det som gör att det funkar. Annars hade det inte varit kul alls.

Zara skriver att hon tror att motståndet mot kvinnors rättigheter handlar om att ”folk är kränkta och opålästa”. Men där hatet vill ta över gror också kärleken för svenska superstjärnan. Hashtagen #backaZara vaknar till liv i sociala medier varje gång attackerna blir för hårda. En hashtag som startades förra året av programledaren Kakan Hermansson.

– Jag tycker att det var så fint, och den fina Kakan! Jag blev så himla rörd och blev verkligen glad. Vid den stunden var jag verkligen nere och ville ta bort allt när hela Günther-grejen hände, men när folk började backa mig kände jag att det är klart att jag inte kan lägga mig ner platt. Det var väldigt fint och betydde otroligt mycket för mig.

När jag intervjuat olika amerikanska artister är de ibland försiktiga med att tycka saker av värde, att vara politiska eller våga ta ställning, de är mer konservativa på ett sätt. Hur gick dina tankar kring det inför lanseringen i USA?

– Det är samma sak, det gör så eftersom de känner att det inte är deras skyldighet att säga nåt för att då kommer inte någon tycka illa om dem. Men jag kommer fortsätta vara en party-pooping feminist!

Party-pooping eller inte, Zara Larsson spås av många att bli vår nästa superstjärna och anses ofta vara vår modernaste feministikon. Titlar hon gärna tar, om än ”lite nervöst”.

Du har varit enorm tydlig med att vara dollarmiljonär innan 25, hur på god väg är du?

 – Jag vill bli miljardär innan jag är 25, fast inte dollarmiljardär. Det är lite att ta i. Jag vill bli Sverigemiljardär. Alltså Rihanna är 28 år och hennes Net Worth är 180 millioner dollar, hon är alltså Sverigemiljardär. Du blir inte miljardär om du inte säljer album eller säljer slut arenor. Så det är väl bara ett kvitto på att man har blivit framgångsrik. Det är egentligen det jag menar när jag säger att jag vill bli miljardär, jag vill bli framgångsrik innan jag är 25.

ARTIKELN HANDLAR OM