Wilmer X tog sig ur krisen

MUSIK

Bandet nära att splittras – två band-medlemmar tvingades sluta

Krisen riskerade att splittra Wilmer X för gott.

Istället formades bandet om - och två av medlemmarna tvingades sluta.

- Vi behöver inga fripassagerare, säger Nisse Hellberg.

Foto: rockar igen Wilmer X har lyckats ta sig ur sin svåra kris. Nu väntar istället en ny platta och turné med start 18 februari.

Och så var de bara fyra...

Med ett par riktigt tuffa år bakom sig är nu Wilmer X tillbaka - som kvartett.

De mångåriga medlemmarna Mats Bengtsson (klaviatur) och Pelle Ossler (gitarr) har slutat efter en av bandets djupaste kriser någonsin.

- Ingen var nöjd med hur det fungerade och några i bandet kom inte överens överhuvudtaget. Till slut tvingades jag ta tag i det. Vi behöver inga fripassagerare i det här bandet, säger frontmannen och låtskrivaren Nisse Hellberg.

Fick de sparken?

- Pelle gav jag absolut inte sparken. Vi var båda överens om att han tappat gnistan. Pelle hade fått smak för sin solokarriär och styrde ditåt själv. Men det var ett tungt beslut för honom.

"Inte förvånad"

Och Mats?

- Det var mer invecklat. Han var inte riktigt med i matchen och straffade ut sig själv genom att inte visa intresse. Som bandledare tvingades jag ta upp det med honom och han verkade inte förvånad.

Hur kändes det att ta de här besluten?

- Det finns säkert nån som tycker att jag är en outhärdlig diktator. Men det hade inte gått att göra en platta till. Det fanns ingen gemensam riktning och musketörskänslan var borta.

Har det varit mycket bråk?

- Wilmer X bråkar inte, det muttras. Och det är mycket värre. Jag kan bli oerhört avundsjuk när jag läser biografier om amerikanska bandledare som kastar folk ut och in hela tiden. Vi är som svenska män är. Det ska vara så trevligt så.

Hur har händelserna påverkat bandet?

- I musikalisk synvinkel är det faktiskt bättre att det händer nåt dåligt ibland. Det där stillaståendet är den stora fienden till kreativiteten. Men att det drabbar någon är tråkigt.

Stänkande rockplatta

Är det inte konstigt att plötsligt vara fyra?

- Första tanken var "fan vad lite folk här är". Men redan efter det första mötet var vi mer samlade och tända än någonsin. Nu jävlar ska det göras en rockplatta det stänker om, liksom.

Det känns som att ni letat upp era rötter på "13 våningar upp".

- Visst är det så. Vi har utnyttjat situationen och hittat kärnan med vår musik, det vi är riktigt bra på. Snabbt, poppigt, fast slamrigare.

Den 18 februari drar turnén igång. Blir det tillökning på scenen?

- Det kommer att bli en gitarrist till. Jag tycker inte att det är så kul att stå där och hamra själv. Men det är klart - det funkade ju för Sex Pistols.

Bildades 1978 som Wilmer Pitt