Han är mannen bakom "Umbrella"

avJenny Seth

MUSIK

The-Dream har ett beroendeframkallande sound som låter nytt och eget

Love Hate (R’N’B)

Jag har grämt mig hela julen. Hur kunde jag missa The-Dreams debutalbum (som kom ut i USA i början av december) på min årsbästalista? Men 2008 har gett mig en ny chans! Plattan släpptes nämligen inte här förrän i måndags.

Bolaget Def Jams senaste singer/songwriter-fynd Terius Nash har valt sitt artistnamn väl. Han är den amerikanska drömmen. The-Dream hade länge ganska obemärkt skrivit låtar till andra artister tills han i somras slungades in i rampljuset efter att Rihanna gjort hans ”Umbrella” till världens största hit.

Han gick från nobody till stjärna på ett kick och bestämde sig för att satsa på egna karriären. Albumtiteln ”Love hate” är kort för ”Love me all summer, hate me all winter” och speglar musikkarriärens tvära kast. När du inte har någon hit är du ensam ute i kylan, men alla älskar dig när du är het. Och nu är Atlanta-killens tid i solen här. Singeln ”Shawty is a da shit” har exploderat och en annan av förra årets absolut bästa r’n’b-låtar, J. Holidays ligga-hit ”Bed”, är också The-Dreams skapelse.

Det känns nästan som han omdefinierat r’n’b med sitt beroendeframkallande sound som är släpigt, sexigt och låter nytt och eget trots att han passar perfekt in ibland dagens stjärnor.

Han har själv beskrivit sin musik som ” Prince möter R Kelly på en T-Pain-konsert i Atlanta."

Och både musikaliteten, ämnena, det slicka och det smutsiga finns där.

Plus lite ren magi.

ARTIKELN HANDLAR OM