Musik

”25 miljoner är bara smulor”

Av: 

Klas Granström

MUSIK

Jörgen Elofsson skriver världsstjärnornas hits

”När Britney var som allra störst var vi från Cheiron inbjudna till en konsert i Globen. Men ingen vet vilka vi är, så medan de spelar mina låtar som ’Crazy’ och ’Sometimes’ på scenen så står det en säkerhetsvakt och nekar mig att komma in bakom scenen. Han vill slänga ut mig. Det blir konstigt att greppa”, säger Jörgen och skrattar.

”När Britney var som allra störst var vi från Cheiron inbjudna till en konsert i Globen. Men ingen vet vilka vi är, så medan de spelar mina låtar som ’Crazy’ och ’Sometimes’ på scenen så står det en säkerhetsvakt och nekar mig att komma in bakom scenen. Han vill slänga ut mig. Det blir konstigt att greppa”, säger Jörgen och skrattar.

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Jörgen Elofsson har skrivit åtta Englandsettor, toppat Billboardlistan i USA och tjänat minst 25 miljoner på en enda låt.

Ändå går låtskrivaren omkring som en vanlig man på Stockholms gator.

– När jag kommer till USA så rullas det ut en röd matta, där accepteras framgång medan det här hemma sopas under mattan, säger han.

Britney är bara en av artisterna Elofsson skrivit låtar till.

I familjen Elofssons mångmiljonvilla på Lidingö finns både stor trädgård, nära till vattnet och en inbyggd studio. Ändå är det få saker som vittnar om att här sitter en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare genom alla tider.

Undantaget som får en att haja till är en tavla på väggen i studiodelen med en bild på sånggruppen Il Divo och en text som säger ”10 miljoner sålda världen över”.

– Nu har den nog sålt det dubbla och jag har säkert 30 stycken sådana där guld- och platinaskivor liggande i någon garderob, men jag orkar aldrig titta på dom. Jag vill inte leva i det förflutna, säger Jörgen Elofsson, 47.

Skrev för Carola

Elofsson fick sitt stora genombrott som 37-åring efter att ha skrivit låten ”Guld i dina ögon” till Carola. En framgång som både gav honom ett förlagsavtal med jätten Universal och ledde till en flytt från Skåne till Stockholm. Snart hade Elofsson även värvats till Cheiron-studion – navet i det svenska musikundret i slutet av 90-talet.

Numera är Cheiron nedlagd. De senaste tio åren har han skrivit hits åt artister som Kelly Clarkson, Celiné Dion och 17 stycken ”Idol”-vinnarlåtar världen över.

Öppnade dörrar

Den mest framgångsrika är ”Sometimes” från Britney Spears debutskiva – en låt som han nu avslöjar har spelat in mellan 25 och 30 miljoner till honom.

– Men låtskrivarens pengar är smulor jämfört med skivbolagens och artisternas. Men den låten betyder mycket för mig och de dörrar den öppnat, säger Elofsson om ”Sometimes”.

I Sverige har Cheiron-studion och dess arv av patenterade Backstreet Boys-trummor och Britney-refränger aldrig lyckats få samma credit som Jörgen möter när han åker utomlands för att jobba.

– När jag kommer till USA så rullas det ut en röd matta, där accepteras framgång medan det här hemma sopas under mattan. Men jag tycker det är rätt skönt att slippa allt det här hemma.

Hur menar du?

– Det jag, Max Martin och några till har gjort kanske inte är superaccepterat i dag. Men en dag kommer det att bli det, säger han.

I det elofssonska hemmet kan dottern Ida, 4 år, springa ut och in i alla rum medan pappa Jörgen jobbar i studiodelen. En toppmodern, ljudisolerad skapelse med utsikt mot vattnet, vägg i vägg med med köket och familjens imponerande vinsamling.

Mot toppen – igen

Efter en tuff tid de senaste åren då Elofsson var nära att gå in i väggen, i samband med att hans pappa dog, blev dottern Idas ankomst en anledning att sakta ner på tempot.

Men nu är Elofsson redo att trappa upp arbetet igen – i en branch där man aldrig är större än sin nuvarande listplacering.

– Jag vill göra det igen, bli bäst. Man kan segla ut eller så bestämmer man sig för att bli bäst igen, säger Jörgen Elofsson.

Själva arbetet då? Jo, för det mesta tar det några dagar att skriva en låt. Det kan vara en dröm eller idé som kommer medan han promenerar eller gör vanliga saker.

Söker nyckeln

– Oftast kommer en textidé först. Men sen finns ingen färdig formel för hur jag gör, det kan ta tre timmar eller flera månader att bli klar med en låt. För mig handlar det om att hitta nyckeln som löser gåtan hur en låt blir bra. Det kan vara en textrad, en hook som får håren att resa sig på armarna eller något annat, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: