Fullt tryck i Tinas show

avHåkan Steen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
Tina Turner vet sedan länge att det inte går att ta några genvägar – och hon bjuder på en show med full fart i över två timmar.

50 år som artist.

Tina Turner har verkligen något att fira.

Hon gör det genom att vara bättre än på evigheter.

Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
Tina Turner är i högform och visar att hon fortfarande gör skäl för att kallas ”Queen of rock’n’roll”. Det är samma glöd som på 80-talet när hon sjunger sina stora hitlåtar.

Man kan självklart tillåta sig att bli enormt imponerad över att någon som fyller 70 år i november klarar av att se ut, strutta runt och sjunga som Tina Turner gör i kväll.

Men det går att bli synnerligen imponerad av att en 82-åring åker Vasaloppet också. Samtidigt är det många yngre som åker snabbare, prestationen i sig är inte särskilt speciell.

Att det sitter fyra plus här ovanför har väldigt lite att göra med att Tina Turner är bra för att vara 69 år. Hon är helt enkelt fortfarande bättre på show än de allra flesta.

Och det handlar förstås om att hon aldrig tar några genvägar. Hon lärde sig det här den långa och hårda vägen, hon lärde sig att aldrig fuska, att det aldrig finns några garantier, att det helt enkelt handlar om att vara så amazing, kväll efter kväll, att folk ska vilja betala 1 755 kronor nästa gång också.

Så hon brassar på. Med hissar och ramper, videocollage och lyxigt ljus. Med otaliga byten av glittriga klänningar en nio personer stark soulorkester där Rolling Stones-bekanta sångerskan Lisa Fischer dyker upp som extra stark krydda. Med tre hiphopakrobater som slår volter och fyra danserskor som, så att säga, är väldigt skickliga på att illustrera vad låten ”Steamy windows” handlar om.

Fullt med brakhits

Turnén är Turners 50-årsjubileum och låtlistan blir därefter, brakhits och klassiker om vartannat. ”Spännande” kanske inte är ordet men hon sjunger ”Private dancer” precis lika mustigt som på 80-talet och gör glödande hyllningar till Al Green, The Beatles och Robert Palmer.

Pompösa Bondlåtar

Några nummer baserade på låtarna till ”Mad Max”- och James Bond-filmer blir i pompösaste laget. Men i övrigt är det här proffsunderhållning i ordets mest positiva mening.

Fotnot: Tina Turner uppträder i Globen även i kväll.

Här är alla låtarna:

Steamy windows, Typical male, River deep, mountain high, What you get is what you see, Better be good to me, Acid queen, What’s love got to do with it, Private dancer, We don’t need another hero, Help, Let’s stay together, Undercover agent for the blues, I can’t stand the rain, Jumpin’ Jack flash/It’s only rock’n’roll, Golden eye, Addicted to love, The best, Proud Mary. Extranummer: Nutbush city limits, Be tender with me baby.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM