Marcus & Martinus charmar ett fullsatt Globen

Foto: MARCUS ERICSSON
Energin räcker hela kvällen när tvillingarna står på scen.
MUSIK

KONSERT Marcus & Martinus satsar på att slå internationellt, men först väntar två utsålda konserter i Globen.

Under premiärkvällen får de norska tvillingbröderna både barnen och deras föräldrar att dansa.


Marcus & Martinus
Plats: Globen, Stockholm. Publik: 12 818 (utsålt). Längd: Drygt 90 minuter. Bäst: ”Without you” och ”Dance with you”. Sämst: ”Elektrisk” blir rätt tråkig utan brödernas sång.


Det är inte första gången Marcus & Martinus står inför ett slutsålt Globen. De fyllde arenan två gånger i fjol. Och de gör det två gånger till den här helgen. En bedrift som få artister kan ha med på cv:t.

15-åringarna ger ett moget intryck kvällen igenom. Det är svårt att inte imponeras av hur avslappnat de tar sig an fullsatta arenor. Som att de vore det mest självklara i världen. Lättsamt men ödmjukt kliver upp inför drygt 13 000 fans som skriker öronbedövat, håller upp skyltar där de förklarar sin kärlek och hjärtan som de klippt ut från A4-papper.

De norska tvillingbröderna drar igång festen med genombrottssingeln "Elektrisk". De sjunger knappt, i stället vinkar de till publiken, skriker ”Stockholm!” och ber ”allesamman att stå opp och hoppe”. Det funkar, både barn och föräldrar är snabbt uppe på fötter.

Men det börjar på riktigt när de går över till "Next to me" från senaste albumet "Moments". Där lät bröderna större och mognare i både text och musik och rörde sig närmare idolen Justin Bieber. Precis som de gör i kväll.

I en intervju med Nöjesbladet förra året berättade Martinus att de försöker behålla "Marcus och Martinus-stilen":

— Du ska bli glad av att lyssna och få lust att dansa. Men vi testar att förändra musiken så att musiken blir lite äldre.

De lyckas fint. Faktum är att Bieber lika gärna hade kunnat göra låtar som "Never" och "Please don't go" (som i kväll vävs snyggt ihop med hans ”Sorry”) om inte bröderna Gunnarsen hunnit före.

Förutom ett medley med duons norska låtar sjunger de nästan bara på engelska. Allting tyder på att de siktar internationellt när de blandar pop, r'n'b och edm och sjunger om fjärilar i magen.

Men det är inte bara lek och skoj för snart 16-åriga Marcus och Martinus. De har även ett enormt känsloregister. Det är vackert när de gör en tårdrypande version av ”Without you” som i kväll blir en hyllning till deras kärlek för varandra. Likaså ”Heartbeat”, en avskalad ballad med bara en gitarr och 13 000 sjungande fans.

Och när de senare avslutar med "Dance with you" och "Girls" är det så energiskt och proffsigt genomfört att även Justin Bieber anno 2018 skulle bli avundsjuk.


LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

Fem album att se fram emot 2018 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM