John Holm har landets mest personliga röst

MUSIK

Steenkakan – Håkan Steen tipsar om veckans retro

POP John Holms debutalbum ”Sordin” från 1972 är en obestridlig svensk klassiker. Gyllene Tider gjorde låten ”Den öde stranden” på sin första comebackturné 1996 och frågar ni Marie Fredriksson, Thåström eller medlemmar i Bob Hund om favoritartister lär John Holms namn dyka upp.

Så har också singer-songwritern från Lilla Essingen i Stockholm en av landets genom tiderna mest personliga röster och en penna som tenderar att ta helt egna vägar.

”Sordin” är så långt från inställsam som en skiva kan bli. Vemodiga sånger om livets villkor. Den mest drabbande låten är ”Ett enskilt rum på Sabbatsberg” och handlar om döden. Produktionen är samtidigt varm som en yllefilt framför en öppen spis.

Efter debuten har John Holm bara gjort tre album med eget material. I många år lade han ned musiken helt och arbetade som hifi-installatör i Hollywood. En coverplatta från 1999 är senaste skivsläppet.

Men trots den blygsamma produktionen fortsätter hans musik att hitta nya lyssnare.

Bästa vägen till John Holm är den utmärkta boxen ”Främmande natt” från 1997. Och lagom till Record Store Day i morgon släpps ”Sordin” i remastrad nyutgåva.

BÄSTA SPÅR: ”Ett enskilt rum på Sabbatsberg”.

ARTIKELN HANDLAR OM