Moneybrother har inga dåliga stunder

avNatasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: NATHALIE PENTLER/ROCKFOTO
Passionen är ett faktum när Moneybrother står på scen.

KONSERT Tillsammans med sina elva musiker får Moneybrother publiken att dra efter andan.
På turnépremiären blir det tydligt att Anders Wendin är en av landets främsta underhållare.

Han har gått från Moneybrother till Anders Wendin och tillbaka till Moneybrother. Han hoppat mellan engelska och svenska och vridit och vänt på blåsrock, skramlig punk och glödande soul.

Anders Wendin har ofta återuppstått och varje gång i ny skepnad. Men oavsett vägen han valt har han alltid främst varit sig själv.

I höstens ”Så mycket bättre” tog han passion och explosion till Gotlandspensionatet och delade med sig av historier om pappan som knappt funnits närvarande för honom och om sonen som stärkt honom.

Det här är Moneybrothers första omfattande Sverigeturné på fem år. Han har med sig elva lysande musiker upp på scen, bland andra vapendragaren Viktor Brobacke.

Sprudlande spelglädje

Tillsammans öppnar de upp med en passionerad version av ”I’m not ready for it, Jo”. Wendin ser ut att hålla tillbaka tårarna. Glädjen över att få stå scen märks tydligt på honom.

Moneybrother har inga dåliga stunder. Det alltid varmt och välkomnande, naket och känslosamt. Och alltid utan skyddsnät eller filter. Från scen berättar huvudpersonen att han som barn brukade leka rockstjärna i sitt pojkrum. Det är ungefär så det ser ut när han står på scen i kväll.

Men det blir som bäst halvvägs in. Publiken ställer sig upp under ”They’re building walls around us”. De står kvar till tonerna av ”Dom vet ingenting om oss”. Där och då blir det tydligt att Wendin är en av landets främsta underhållare. Få har ju lyckats hitta glädjen i eländet som Moneybrother.

Magisk Sven-Erik-tolkning

Magin når sin topp under bandets vackra version av Sven-Erik Magnussons ”Anita”. Lika stark i kväll som på tv. ”Nu kommer det bästa”, hörs någon säga tyst från publiken. Det svårt att inte hålla med.

Och det är lika mäktigt när Anders Wendin och Viktor Brobacke ställer sig på scenkanten för att spela ”Feelings, getting stronger in the dark”.
”Vi ska köra utan mikrofon nu”, säger Wendin.

Han behöver ingen. Den starka rösten tränger rakt igenom oss medan vi drar efter andan.


LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

Populäraste låtarna ur årets "Så mycket bättre" 00:29
Publicerad: