”Persbrandt gillar min musik”

Uppdaterad 2015-02-23 | Publicerad 2015-02-20

Hundratals har tatuerat in låttiteln ”Simma eller sjunk”.

En är Mikael Persbrandt.

– Han verkar verkligen gilla min musik, säger Mange Hellberg.

Mange Hellberg, 40, har varit med om saker som inte ens din värsta mardröm motsvarar.

Hans pappa utnyttjade och slog honom, han har levt i sprit- och drogmissbruk och hemlöshet.

– Det liv som jag har levt, det fanns ju inga gränser. Och jag var ju bara egentligen en liten kille som ville vara någonting. Att allting har hänt är ju för att jag hela tiden har sökt mig någonstans, säger han.

Nykter sedan tre år

Sen drygt tre år tillbaka är han både sprit- och drogfri - men varje dag är fortfarande en kamp.

– Jag får ju ta ett nytt beslut varje dag för att hålla mig på banan. Jag har accepterat att: ”Magnus du kan inte dricka och knarka, punkt”. Sen handlar det om att vara ärlig mot sig själv. Det är jävligt viktigt för mig att våga vara Magnus i dag. För det har jag inte vågat tidigare. I 36 år har jag varit helt andra personer än jag, säger han.

Vet du vem Mange Hellberg är i dag?

– Jag tror det. När jag vågar vara blyg, när jag vågar vara nervös, när jag vågar vara rädd och säga det till personen och även till en journalist som jobbar på Aftonbladet. Att veta att man är Magnus är när man vågar känna och stå kvar i känslan.  Då vågar jag vara den här nörden som sitter och målar och helst plötsligt säger alla ens vänner: ”Fan, Mange, det här är skitfint”.

I sin musik gör han upp med gamla lögner och svek men försöker också visa på en väg ut.

Nyligen släpptes singeln ”Det är insidan som räknas”. Titeln kommer ifrån det instagramkonto som han skapat där människor med drogproblem kan berätta sina livshistorier.

”Samma tomma rum man vill fylla”

Nu har Mange Hellberg blivit en företrädare för människor i utanförskap - samtidigt menar han att det ger honom minst lika mycket själv.

– Det finns ju de dagar då man känner ”tillbaka till smutsen”. Då går jag in på instagramkontot, det säger en hel del, om det är en kvinna som har druckit så kan jag känna igen mig i hennes känslor eller om det är en man som skjuter i sig. Det är ju samma tomma rum som man vill fylla, säger han.

Ett av alla fans är Mikael Persbrandt. Skådespelaren är en av de drygt 200 personer som tatuerat in låttiteln ”Simma eller sjunk” på kroppen.

– Jag blev ganska chockad. Men jag har pratat lite grann med honom, han verkar verkligen gilla min musik. Jag träffade honom för någon månad sen och han var bara: ”Fan Mange, det här är så bra, någon gång ska vi göra något ihop”.

ANNONS