Sibel: ”Jag är lite självdestruktiv”

MUSIK

Videoaktuella Sibel Redzep om scenskräck, floppen i Melodifestivalen och sjukdomen som nästan knäckte henne.

1 av 12 | Foto: Det har varit tyst från Sibel Redzep länge men nu är hon tillbaka med singeln ”Wake up”, Klick! fick kika bakom kulliserna på videoinspelningen.
– Nya plattan kommer att bli mycket poppigare än tidigare. Mindre ballader och mer upptempo, säger Sibel.

Hon gjorde succé i Idol 2005 och säkrade en finalplats i Melodifestvalen 2008. Plötsligt var småstadstjejen Sibel Redzep, 23, namnet på allas läppar. Sedan: tystnad.

– Egentligen borde jag inte må så bra som jag gör med tanke på allt som har hänt, säger Sibel till Klick!

Under skoltiden stack hon ut med hörapparat och en medfödd höftskada. Krämporna har förföljt henne hela livet.

– Jag har alltid känt mig som ett undantag på grund av alla sjukdomar. Bara en sådan sak som att jag kommer att få en ny höftkula innan jag fyllt 30 ... Det är bara gubbar och tanter som får det, säger Sibel med glimten i ögat.

I höstas kom nästa bakslag. Sångerskan drabbades av knutor på stämbanden och tvingades lägga sångkarriären på hyllan.

– Det var det absolut värsta som kunde hända. Jag kunde inte­ sjunga och tvingades mima på spelningarna. Jag är fortfarande inte helt frisk och har gått hos en talpedagog två gånger i veckan sedan i augusti.

Flopp i Melodifestivalen

Revanschsugna Sibel ser positivt på framtiden. Floppen i Melodifestivalen förra året – där sångerskan slutade på näst sista plats i den fjärde deltävlingen – är blott ett bleknande minne. I dag har ­Sibel inte mycket till övers för tävlingen.

– Man ska aldrig säga aldrig men jag planerar verkligen inte att vara­  med i Melodifestivalen igen. Vissa artister tycker det är kul att göra samma sak sju gånger. Själv vill jag gå vidare.

Stressad av framgången

Mycket har hänt sedan genombrottet i Idol 2005. En tid som Sibel själv beskriver som ”stressig och viktig”.

– Jag var småstadstjejen som aldrig hade varit i Stockholm och som blev imponerad av typ allt. Flytten blev en enorm omställning för mig. Jag kände en väldig press och led av nervositet och scenskräck. Varje gång jag skulle upp på scen kändes det som att jag skulle kräkas och jag skakade i hela kroppen.

I dag har Sibel mer kött på benen.­  Hon kan branschen, är säkrare i sig själv och har lärt sig att ta kritik – typ.

– Det är alltid svårt att höra dåliga saker om sig själv, särskilt när det handlar om sången. Man får helt enkelt bestämma sig för om man ska ta åt sig av kritiken eller skita i den. Jag har lite kvar att jobba med på den fronten, haha.

Nära till känslorna

Sibel skrattar ofta och gärna. Samtidigt beskriver hon sig själv som en tjej nära till både känslor och tårar.

– Jag blir väldigt lätt emotionell. När jag mår dåligt kan jag bli skitdramatisk, sätta på en ballad och kasta mig gråtandes i sängen. Jag går verkligen in för det och gör gärna saker för att må ännu sämre. Jag är lite självdestruktiv på det sättet.

– Jag tror det är ett sätt för mig att påminna mig om att man faktiskt kan känna väldigt starkt för något.

Har lugnat ner sig

Bilden av Sibel som party­glad nattklubbsprofil har även den fått revideras det senaste året. I dag prioriterar sångerskan fredagsmys och kompishäng framför ­sena nätter på Stureplan.

– Jag är mycket lugnare som person i dag och tar dagen som den kommer. Nu föredrar jag att stanna hemma och kramas och kolla på film framför att gå ut och festa. Jag är mer eftertänksam och lugn än vad folk kanske tror.

På frågan om det finns en pojkvän i hennes liv svarar Sibel svävande.

– Kanske, kanske inte. Jag går inte­ ut och letar, så mycket kan jag säga, haha.