Skivrecensioner

Mörk och magisk americana

Av: 

Markus Larsson

MUSIK

ALBUM Neko Case har gjort ett gnistrande ”best of”-album över sin snart 25 år långa karriär. Fast med den viktiga skillnaden att alla låtar är nyskrivna.

Neko Case är en amerikansk klenod som fler borde upptäcka. Balladen ”Sleep all summer” kommer att stjäla ditt hjärta.
Neko Case är en amerikansk klenod som fler borde upptäcka. Balladen ”Sleep all summer” kommer att stjäla ditt hjärta.

Betyg: 4 av 5 plus
Neko Case
Hell-on
Anti/Playground


ROCK Neko Case har gjort flera inspelningar som följer med i den begränsade packningen till en öde ö. ”I wish I was the moon” är bland det finaste som släppts på 2000-talet i americanagenren. Covern på Tom Waits ”Christmas card from a hooker in Minneapolis” är obligatorisk på spellistor med den vackraste julmusiken varje år. Och det finns ingen rimlig anledning att missa ”Best kept secret” som hon släppte med case/lang/viers, en trio där även KD Lang och Laura Veirs ingår.

Den amerikanska låtskrivaren och artisten från Alexandria, Virginia har snart haft en 25 år lång karriär. Ofta har man fått plocka ihop den bästa skivan själv från allt hon släppt, antingen under eget namn eller i grupper som The New Pornographers. Men ”Hell-on” är som en ”best of”-samling, fast med nyskrivet material. Albumet har en musikalisk rikedom som hon sällan eller aldrig har varit i närheten av tidigare.

Musiken riktar sig till ensamma och isolerade människor. Låtarna befinner sig i ett skymningsland mellan västkustrockens klassiska popmelodier och folk, mellan sjöfararhymnernas melankoli och vaudeville, mellan rock och mörka vaggvisor. Om den spöklika stämningen hade en regissör skulle det stå David Lynch på stolen.

Sex spår är däremot skrivna och inspelade i Stockholm med producenten Björn Yttling från Peter Bjorn And John. Det märks knappt. Det låter bara Neko Case. Men fantastiska ”Bad luck” känns som den logiska fortsättningen av ”Young folks”.

Det är dock covern på Crooked Fingers ”Sleep all summer” som kommer stjäla ditt hjärta och aldrig lämna tillbaka det igen.
BÄSTA SPÅR: ”Bad luck” och ”Sleep all summer”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Briljant uppdatering av Beatles klassiska album

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Peter Bjorn and John

David Lynch

Tom Waits

Björn Yttling