”Eboi” Erik Lundin

”En dag bestämde jag mig för att vara svensk”

Av: 

Dante Thomsen

MUSIK

Eboi har blivit Erik Lundin. Nu släpper han sin första EP.

För Nöjesbladet berättar Västerorts-rapparen om singeln ”Annie Lööf”, sin inblandning i Adam Tenstas omtalade protest i ”Nyhetsmorgon” och om paradoxen i att vara en andra generationens invandrare.

– Jag har aldrig velat vara politisk, säger han.

Erik Lundin, även känd som Eboi, är knappast en nykomling i rapscenen. 32-åringen har bland annat medverkat på låtar med Daniel Adams-Ray och Maskinen och ingår också i hiphop-kollektivet Respect My Hustle, där även Adam Tensta är medlem.

”Suedi”, som släpps den 6 november, är dock Erik Lundins debut som soloartist. Det är också första gången rapparen, vars fulla namn är Ibrahima Erik Lundin Banda, enbart använder sina svenska namn. EP:n innehåller bland annat den hajpade singeln ”Annie Lööf” som släpps officiellt i dag.

– Jag kommer från blå linje i Stockholm men texterna skulle lika gärna kunna handla om Halmstad-förorten Andersberg. Jag vill berätta min och vår historia utan några kompromisser.

Ordbok – för att du ska fatta

Mer precist innebär det att Erik Lundin ratar det han kallar för ”Latin Kings-slang”.

– Vi rappare har försökt översätta våra slangord och nu har de blivit mainstream. Men det är inte så vi pratar. Jag skriver precis som ungdomarna i fyran snackar i tunnelbanan, du fattar inte ett ord av vad de säger.

För att underlätta för lyssnarna kommer EP:n att inkludera en ordlista.

– Den som är intresserad kan sätta sig in i det och förstå hur vi pratar.

”Ville inte bli kallad för svensk”

Men ”Suedi” är lika mycket en inblick i Erik Lundins personliga resa.

– Jag är andra generationens invandrare. Jag vet inte hur många andra länder som ens har den terminologin, det är en paradox i sig. Jag är född i Sverige, jag är inte invandrad, säger han och fortsätter:

– Till slut började jag intala mig att om jag inte får vara svensk så ska jag vara den osvenskaste osvensken som finns. Det är det som föder utanförskap, att man inte accepteras bara för att man ser annorlunda ut.

– Säger jag att jag är från Sverige och Gambia är det som om jag aldrig nämnt Sverige. ”Suedi” handlar om vad det gör med ditt psyke.

En dag bestämde sig dock Erik Lundin sig för att han kort och gott är svensk.

– Jag ville absolut inte kallas för svensk tills jag åkte till mitt hemland, där fick jag en metaforisk örfil när jag blev presenterad för kompisar. Då är man tillbaka på ruta ett. Det är ytterligare ett dilemma, vad fan är jag? Jag är gambian i Sverige och svensk i Gambia. Det här är inte bara min historia, det är samma oavsett om du kommer från Turkiet eller Chile, alla vet om den här konflikten.

”Tvingas vara politisk”

Erik Lundin har dock inga aspirationer på att vara en politisk artist.

– Men jag tvingas till det. Bara genom att berätta min egen historia blir det politik. Det speglar samhällsklimatet och är ytterst aktuellt i dag.

Samtidigt var Erik Lundin en av de drivande personerna bakom Adam Tenstas omtalade protest i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

– Jag var en av de som sa till honom att göra det, den här protesten behövdes. En gång i tiden var det inte accepterat att göra rasistiska uttalanden, nu kommer de hela tiden och Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. Det har blivit helt rumsrent. Kolla bara vad som hände i Trollhättan, säger han och fortsätter:

– Man tror inte att rasisternas terminologi gör så mycket skada som den faktiskt gör. Varje gång vi inte väljer att säga ifrån till 100 procent är oacceptabel. Om TV4 säger sig stå för nolltolerans mot rasism måste man sätta ner foten. De måste vara konsekventa.

Tycker du att protesten var lyckad?

– Jag tror att den fick fler människor att stå för det som de faktiskt tycker, men det ändrade nog inget. De som tycker att Adam är en n-jävel som inte ska lägga sig i och åka hem tycker fortfarande det.

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

”Eboi” Erik Lundin

Annie Lööf

Rasism