Stones rockade på Kuba

1 av 6
MUSIK

På en 80 meter lång scen och flankerad av tio jätteskärmar rockade The Rolling Stones loss på Kuba i en konsert som saknar motstycke i landet. Gratiskonserten lockade någonstans mellan 500 000 och 1 miljon besökare.

– Tiderna förändras, ropade sångaren Mick Jagger

Bara dagar efter den amerikanska presidenten Barack Obamas besök i Kuba var det dags för ytterligare en historisk händelse: Rolling Stones gratiskonsert i landet.

– Vi vet att det tidigare år har varit svårt att höra vår musik i Kuba, men nu är vi här och spelar. Jag tror också att tiderna förändras, sade Mick Jagger enligt Reuters på spanska till publiken – som svarade med ett vrål.

Det krävdes 61 containrar och en fullpackad 747:a för att få in all nödvändig utrustning för rockrävarnas show, enligt Billboard.

Och kubanerna slöt upp i massor. Redan på förmiddagen hade tusentals strömmat till idrottsanläggningen Ciudad Deportiva i Havanna i den fuktiga värmen.

"Historisk dag"

Polisen släppte in besökarna i omgångar och vid första insläppet rusade fans mot scenen för att få en så bra plats som möjligt.

Vännerna Jessica Hernandez Secades, Adrian Dugue och Raul Suarez Hernandez, i 20-årsåldern, var taggade inför spelningen.

- Det är verkligen en historisk dag för alla på Kuba, sade Jessica Hernandez Secades från Havanna till TT.

Ingen av dem har sett bandet tidigare.

- Skojar du? Vi har bara sett dem på tv. Något sådant här har aldrig hänt på Kuba tidigare vad jag minns, sade Adrian Dugue.

Lyssnade på tak

Rolling Stones frontfigur Mick Jagger startade showen med "Jumpin' Jack Flash" följt av "It's only rock 'n roll", för att avsluta med "Satisfaction".

Då arenan "bara" rymde 400|000 trängdes tusentals på gatorna utanför och boende i närheten slog sig ner på hustaken för att höra musiken, enligt AFP. Eftersom inga biljetter såldes är det svårt att uppskatta hur stor jättefolksamlingen var, men lokala beräkningar pekar på mellan 500|000 och en miljon besökare.

Bildskärmar placerades också ut utanför för dem som inte kom in.

TT