MØ är bättre än låtarna

avNatasha Azarmi

Foto: Urban Andersson
MØ:s Stockholmsspelning flyttades från Annexet till ett mindre och kallare Nobelberget.

KONSERT När MØ gör sin Stockholmsspelning visar hon vilken skicklig liveartist hon är.

Tyvärr är det främst hennes stora samarbeten som går hem hos publiken.Plats: Nobelberget, Stockholm. Publik: Inte riktigt fullt. Längd: 75 minuter. Bäst: ”Lean on” och partiet från ”Red wine” fram till ”Nights with you”. Sämst: Mycket av popstjärnans eget material lyckas inte lyfta.


De allra flesta har hört MØ:s knivskarpa röst på ”Lean on”.

Men färre vet att den danska popstjärnan också är en av låtskrivarna bakom Major Lazer-samarbetet.

När låten kom 2015 slog den alla möjliga streaming-rekord och gav MØ:s debutalbum ”No mythologies to follow” från året innan en rejäl skjuts.

Sedan dess har 30-åringen jobbat nära Major Lazer-medlemmen Diplo och duon har skrivit flera bejublade låtar tillsammans.

Men det hela har blivit både en gåva och en förbannelse för Karen Marie Ørsted. Hennes eget material har haft svårt att mäta sig med de storslagna samarbetena.

På sitt andra album ”Forever neverland” som kom tidigare i höst var det bara ett par låtar som kunde mäta sig med den bästa listpopen.

Därför lyckas Diplo-samarbeten som ”Kamikaze”, ”Get it right” och ”Sun in our eyes” bäst när hon intar Nobelberget i kväll.

Och ”Lean on” får den kalla lokalen att förvandlas till ett svettigt dansgolv.

Rösten är på topp och basen genomträngande. Ørsted rör sig försiktigt eller med hårda rörelser. Hon hoppar upp och ner, sätter sig på huk framför publiken och ser dem i ögonen.

Ändå har den halvfulla lokalen ofta svårt att komma igång.

Det är grejen med MØ. Hon är en väldigt skicklig liveartist – men ibland är hon också bättre än sina låtar.

Men det finns stunder då hon når ända fram, särskilt under fyra låtar halvvägs in i spelningen.

I ”Red wine” tar hon sig genom publiken och ställer sig på en mindre scen i andra änden av lokalen. Hon dricker från ett vinglas för att sedan krossa det med händerna.

När hon står kvar under drömska ”Trying to be good” är hon så fängslande att publiken flockas omkring henne med sina mobilkameror.

Sedan tar hon sig till den stora scenen igen. I låtarna ”Nostalgia” och ”Nights with you” sjunger hon om fartfyllda nätter och får publiken att hoppa, dansa och veva med armarna.

Då visar MØ vilken briljant popstjärna hon är även på egen hand.


MØ spelar även på Pustervik i Göteborg den 30/11.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM