Låtens budskap kan tina upp samhället

1 av 3
Sherihan ”Cherrie” Hersi.
MUSIK

En bra r’n’b-låt blev ännu bättre när artisten använde den för att stoppa våld.
Cherrie är en förebild med senaste singeln ”Änglar”.

Vissa låtar tar en märklig väg in i hjärtat. De krokar fast innan jag ens har hört dem. Som r’n’b-balladen ”Änglar” av Cherrie, skriven med Leslie Tay och Amr Badr.
Artisten med den spröda soulrösten, vars ljusa framtid bland annat syns i nomineringarna till alla vinterns musikgalor, frontar inte just min skivsamling. Så att ”Änglar” har nått mig tackar jag Cherries medmänskliga glöd för.

Hennes ord nådde mig faktiskt före låten. Hon skrev online att 2016 var ett drömår då hon släppte albumet ”Sherihan” och reste. Men ändå var hon inte lycklig eftersom vänner och gamla klasskamrater hade dött av meningslöst våld, inte långt från hennes hem i Rinkeby.

Därför dedikerar Sherihan Hersi ”Änglar” till offren för våld i Stockholms utkanter. Det är vackert hur hon tar sin hemort i famnen.
I den speciella RIP-versionen gör hon ”Änglar” a cappella, bara röst och ord, med enorm känsla och värme. Jag fascineras av kraften och berörs direkt.
”Ge oss kraften att kämpa” sjunger hon och avslutar med ett ”vet att vi kan”. På fritiden använder Cherrie sitt igenkända ansikte till att engagera människor i olika antivåldsmanifestationer. Varför? För att inga fler ska behöva få det ofattbara beskedet.

Det finns ingen snabbförklaring eller ”quick fix” till våldet i förorten. Men jag är övertygad om att utanförskap är en av de främsta orsakerna. Den tunga känslan som bland annat skapas av rasism och av att de flesta politikerna inte är där. Våldet förstör inte deras kvarter. Därför kommer inte hjälpen som behövs.

I grunden behövs mer kärlek och medmänsklighet i Sverige. Ett upptinande av makthavare och folk i allmänhet, som låtar som ”Änglar” kan bidra till.

På vägen till ett bättre samhälle för alla hyllar jag Cherrie och andra som belyser problemen. Hennes andra album lär vara på gång. Jag hoppas på mer tröst, mer kärlek och gärna något ännu tydligare politiskt, framburet av de där gyllene stämbanden.

FAKTA

LYSSNA PÅ


”WHAT'S THAT PERFUME THAT YOU WEAR?” (JENS LEKMAN)
Åh, sommarvibben av oljefaten. Och texten. Indiepopmästare Lekman går alltid att lita på.

”SNOOZA” (SÄKERT!)
Nästan obekvämt nära pop om att livet blir bättre då en väljer snooze framför prestation.