Personlig Molly Sandén fortsätter att beröra

Molly Sandén har hittat hem i lågmäld svensk pop.
Molly Sandén har hittat hem i lågmäld svensk pop.

Det är en konst att vara återhållsam och blottande på en och samma gång.

Men Molly Sandén klarar det briljant.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Molly Sandén
Dom ska veta
Sony


POP Närvaron på Molly Sandéns två år gamla album ”Det bästa kanske inte hänt än” var kusligt stark. Låtarna utspelade sig i hissar, vid middagsbord och under bilturer där ett förhållande var på väg att ta slut. Minnen så intimt berättade att det kändes som att ta del av något förbjudet.

Även ”Dom ska veta” handlar om kärleken. Men också om så mycket annat.

Med albumet, hennes tredje på svenska, vill Molly Sandén ta tillbaka sin historia och berätta den själv, i stället för att ständigt ha den skriven av andra. Hon tillägnar albumet till sitt gamla jag, som hon i en pressrelease kallar för ”den osäkra tjejen med de dåliga frisyrerna, korsetterna och alla de tveksamma valen”.

Hon sjunger om henne i ”Fotoalbum”, tittar igenom gamla bilder och minns tillbaka på hur hon ständigt försökte visa sig stark, mest för att hennes småsystrar inte skulle se att hon egentligen bar på sådant som kunde bryta ner henne.

Men det är titelspåret, en av Sandéns bästa låtar hittills, som träffar hårdast. I den täcker hon hela karriären, från spelningarna hon gjorde på köpcentrum som tonåring, till kampen mot kroppshets och alla möten med de sliskiga skivbolagsgubbarna som alltid kallade henne för ”lilla gumman”.

Produktionen är lågmäld, men ändå knivskarp och medryckande. Sandén nästan viskar fram orden med precision och självsäkerhet: ”Ser mig falla tills jag låg där på ett dansgolv/Ingen såg men alla titta/Paparazzi, Se & Hör/’Stackars dumma lilla flicka’”.

En gång i tiden var Molly Sandén en helt annan typ av sångerska som ville sätta så långa och svåra toner som möjligt, men i samband med att hon började sjunga på svenska hände något. I dag bemästrar hon i stället den svåra konsten att vara återhållsam och blottande på en och samma gång.

Det är främst bara i fina ”Lillebror”, en historia om att bygga upp en relation med ett okänt syskon, som hon verkligen sjunger ut. Annars behövs det aldrig.

I kombinationen av starka känslostormar och lågmälda popproduktioner har Molly Sandén verkligen hittat hem.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE