Skivrecensioner

Finneas hittar hem i de okonstlade balladerna

Av: 

Per Magnusson

Finneas, Billie Eilishs åttafaldigt Grammy-belönade storebror, är aktuell med sitt debutalbum.
Finneas, Billie Eilishs åttafaldigt Grammy-belönade storebror, är aktuell med sitt debutalbum.

MUSIK

ALBUM Finneas är den musikaliska arkitekten bakom en av samtidens största popstjärnor.

Som soloartist passar han bättre som pianocrooner än fiffig estradör.

Betyg: 3 av 5 plus
Finneas
Optimist
Interscope/Universal

POP I videon till en av James Blakes senaste singlar spelar Finneas O’Connell huvudrollen som ständigt återkommande hjärnspöke. Han går hem med famnen full av Grammys, säljer ut konserter. Vid ett tillfälle kissar han på konkurrentens skor.

Det må vara ett regisserat pr-trick – artisterna delar skivbolag – men att någon som varit inblandad i stora album med Frank Ocean, Beyoncé och Kendrick Lamar väljer Finneas som måltavla för sin fiktiva avund säger ändå någonting.

Finneas är Billie Eilishs storebror, den musikaliska arkitekten bakom en av samtidens största popstjärnor. Dokumentären ”Billie Eilish: The world’s a little blurry” målar ett fint porträtt av syskonparets kreativa relation. Efter genombrottet med lillasystern har han producerat bland andra Justin Bieber, Selena Gomez och Tove Lo.

Att Finneas är en låtskrivare full av finess råder det inga tvivel kring. I ”A concert six months from now”, den första singeln från debuten, slår han nästan knut på sig själv med finurliga rader om när Harry mötte Sally. En medveten metapop som minner om det 90-tal han romantiserar i ”The 90s”.

När Finneas gör musik i upptempo blir resultatet oväntat generiskt givet hans kvaliteter som producent. Ironiskt nog är det också ofrånkomligt att låta bli att fantisera om vad Billie Eilish skulle kunna göra med några av låtarna på ”Optimist”.

Men i ett par innerliga pianostunder, framförda med klädsam försiktighet, hittar Finneas hem. Samtidigt bygger han en bro till de evigt gröna jazzballader som blivit alltmer framträdande i samarbetet med systern.

Finneas borde sluta lägga pannan i så djupa veck. Han är bäst när han bara sätter sig ner vid pianot och sjunger om familj och vänner, vad som verkligen betyder någonting.
BÄSTA SPÅR: ”Only a lifetime”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett farväl som visar varför Abba var bäst

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Finneas O’Connell

Billie Eilish