King Princess både förbluffar och tråkar ut

avNatasha Azarmi

Foto: Vince M. Aung
King Princess är en fena på att blanda genrer.

ALBUM I fjol levererade King Princess den ena starka hitlåten efter den andra.

Debutalbumet har sina höjdpunkter, men är ibland blekare än hennes tidigare verk.


King Princess
Cheap queen
Zelig Records/Sony


POP När Mark Ronson sajnade Michaela Straus till skivbolaget Zelig Records fick han frågan om vilken musikgenre hon spelar.

Han kunde inte svara.

Straus, mer känd som King Princess, var redan då en musikalisk virvelvind som blandade stilar och spottade ur sig genomtänkta hits.

2018 års genombrottssingel ”1950” var en ömsint och vacker ballad om queer kärlek. Och på syntdrivna ”Pussy is God” var den medryckande produktionen lika slagkraftig som låtens titel.

Straus växte upp i sin pappas erkända musikstudio; Mission Sound Recordings i Brooklyn. Efter skolan diskuterade hon musik med Cat Power, Arctic Monkeys och Animal Collective när de kom dit för att spela in sina skivor.

Kanske är det därför som 20-åringen låter så självsäker i dag.

Hon blandar gammalt med nytt och sammanflätar sin röst med 808-trummor, r'n'b-melodier och 70-talsinfluerade gitarriff. Och hon sjunger med ett lugn som vittnar mer om ett fullblodigt proffs än en debutant.

”Cheap queen” fokuserar uteslutande på ung kärlek och texterna låter ofta som ren poesi: ”Your clothes are still in my drawers/Like you're haunting my home”, sjunger Straus i ”Isabel's moment”.

Men kärleksballaderna träffar inte lika hårt som på, säg, fjolårets fina ep ”Make my bed”. Att flera spår (i synnerhet ”Trust nobody” och ”You destroyed my heart”) passerar utan att göra något större avtryck är oerhört ovanligt i King Princess värld.

Andra låtar tillhör i stället det starkaste hon har skrivit. I höjdpunkterna ”Homegirl” och ”Prophet” sjunger hon smäktande om att tävla om samma tjej som killarna och hamnar i en egen skarv mellan nyskapande soul och 50-talspop.

Här blir King Princess förmåga att blanda genrer återigen förbluffande.
BÄSTA SPÅR: ”Prophet”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM